SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
BERZA STRUJE
 
Elektroprivreda Crne Gore na SEEPEX-u ove godine
Autor/izvor: SEEbiz / Mina-business
Datum objave: 02.05.2017. - 21:18:00
Zadnja izmjena: 02.05.2017. - 21:18:55
PODGORICA - Ulazak Elektroprivrede (EPCG) na srbijansku berzu električne energije (SEEPEX), obezbijediće crnogorskoj kompaniji sigurnu i stabilnu platformu za trgovinu na kojoj će moći da proširi regionalno prisustvo i obogati portfolio, ocijenio je izvršni direktor tog licenciranog operatora iz Beograda, Miloš Mladenović.

EPCG bi na SEEPEX-u trebalo da se registruje ove godine. Mladenović je rekao da je ulazak EPCG značajna stvar i da se SEEPEX raduje toj saradnji.

"Mislim da će dobitak biti obostran, a SEEPEX će time dobiti jednog pouzdanog i važnog učesnika", dodao je Mladenović.

On je kazao da je zadovoljan dosadašnjim radom SEEPEX-a, koji je sa operativnim radom počeo 17. februara prošle godine.

"Uspostavljeno je uspješno organizovano regionalno dan-unaprijed tržište električne energije u oblasti jugoistočne Evrope, koje naslijeđuje najbolju praksu nekih već postojećih organizovanih tržišta", dodao je Mladenović.

Komentarišući planove Crne Gore u vezi sa osnivanjem berze električne energije, on je naveo da treba imati u vidu da su tržišta električne energije zemalja zapadnog Balkana relativno mala i da je sa ekonomskog aspekta jako bitno procijeniti kako obezbjediti likvidnost takvih tržišta.

"Ukrupnjavanje srbijansko-crnogorske tržišne oblasti SEEPEX vidi kao optimalan način da se ta likvidnost postigne na duži period", rekao je Mladenović.

Prema njegovim riječima, povezivanje i ukrupnjavanje tržišta zemalja zapadnog Balkana je bitno, između ostalog, zbog povećanja likvidnosti pojedinačnih manjih organizovanih tržišta i njihove ekonomske isplativosti.

"S druge strane, to bi bio značajan politički signal da u regionu, nasuprot podjelama koje su česte, dolazi do integracije u oblasti tržišta električne energije, što omogućava dobrobit za sve učesnike", saopštio je Mladenović.

Komentarišući dalji razvoj SEEPEX-a, Mladenović je rekao da se u narednom periodu očekuje postepeno povećanje broja učesnika i obima trgovine, što će dovesti do uspostavljanja referentne veleprodajne cijene električne energije u ovom dijelu Evrope.

"Uz to, SEEPEX planira dalji razvoj u nekoliko faza. Prva obuhvata potencijalno strateško partnerstvo sa crnogorskim partnerima i spajanje tržišnih oblasti Srbije i Crne Gore. Da bi se počelo sa tim projektom potrebno je da se u Crnoj Gori formira projektna kompanija koja treba da definiše način uspostavljanja organizovanog dan unaprijed tržišta u Crnoj Gori, a time i način saradnje sa SEEPEX-om", objasnio je Mladenović.

On je kazao da je u drugoj fazi planiran projekat spajanja tržišta sa tržištima Mađarske, Češke, Slovačke i Rumunije (4MMC).

"Pismo o namjerama poslato je u maju prošle godine i očekuje se njihov odgovor u drugom ovogodišnjem kvartalu. Ovo bi bio veliki korak, jer bi donio dodatnu likvidnost kako SEEPEX tako i 4MMC, uz potencijalno približavanje i uspostavljanje referentne regionalne cijene električne energije", ocijenio je Mladenović.

Prema njegovim riječima, SEEPEX je već sada tehnički spreman da se taj projekat pokrene, uz usaglašavanje i doradu pojedinih regulatornih pitanja tokom implementacione faze.

"Treća faza obuhvata projekat spajanja srbijansko - crnogorskog tržišta sa italijanskim organizovanim tržištem, o kome će moći da se priča kada visokonaponski kabl između Crne Gore i Italije bude pušten u pogon, što se planira u toku naredne godine", rekao je Mladenović.

Četvrta faza predstavlja povezivanje sa organizovanim tržištima Hrvatske, Bugarske i Albanije.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.