SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Energetski sektor i General Electric pritisnuli Wall Street
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 15.11.2017. - 07:23:48
NEW YORK – Na Wall Streetu su u utorak burzovni indeksi oslabili jer je oštar pad cijene nafte pritisnuo energetski sektor, a snažno je pala, drugi dan zaredom, i cijena dionice General Electrica (GE).

Dow Jones oslabio je 0,13 posto, na 23.409 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,23 posto, na 2.578 bodova, a Nasdaq indeks 0,29 posto, na 6.737 bodova.

Najviše je jučer pao S&P indeks energetskog sektora, za 1,5 posto, što je njegov najveći dnevni gubitak u više od četiri mjeseca. Pritom je dionica Exxona pojeftinila 0,8, a ConocoPhillipsa 2,5 posto.

Posljedica je to pada cijena nafte za više od 1 posto, nakon što je Međunarodna agencija za energiju (IEA) objavila da u idućoj godini očekuje rast proizvodnje nafte u SAD-u, dok je procjene o potražnji smanjila i za ovu i za iduću godinu.

Oštro je, gotovo 6 posto, pala i cijena dionice GE-a, zaronivši na najnižu razinu u šest godina.

Dionica tog industrijskog konglomerata pod pritiskom je drugi dan zaredom jer ulagači nisu sigurni da će plan novog izvršnog direktora Johna Flannerya o restrukturiranju GE-a u manju, ali fokusiraniju kompaniju uspjeti revitalizirati tog industrijskog diva.

S druge strane, znatno su jučer porasle cijene dionica u sektorima koji isplaćuju veću dividendu, kao što su komunalni i potrošački. Komunalni je sektor ojačao 1,2 posto, pa je u posljednja dva dana zabilježio dobitak od 2,4 posto.

Na tržištu vlada oprez i zbog neizvjesnosti u vezi porezne reforme, s obzirom da republikanci u Zastupničkom domu i Senatu imaju različite prijedloge zakona, a zasad nema puno naznaka kompromisa između ta dva doma Kongresa.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,01 posto, na 7.414 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,31 posto, na 13.033 boda, a pariški CAC 0,49 posto, na 5.315 bodova.