SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PLIN
 
Eni: Napetost u Ukrajini mogla bi povećati cijene plina u Europi
Autor/izvor: SEEbiz / H / Financial Times
Datum objave: 18.03.2014. - 14:42:47

LONDON - Napetost u Ukrajini mogla bi utjecati na isporuku plina Europi i rezultirati višim cijenama iduće zime, kazao je izvršni direktor talijanskog energetskog diva Enija za londonski Financial Times (FT).

U posebno velikoj opasnosti bit će Italija, Austrija i južni dio Njemačke, kao glavna tržišta za ruski plin koji se doprema preko Ukrajine, kazao je Paolo Scaroni za FT. Europa tim putem nabavlja 16 posto ruskog plina, dodaje list.

Talijanski Eni sudjeluje u projektu gradnje plinovoda Južni tok kojim bi ruski plin trebao zaobići Ukrajinu i kroz Crno more stići do Bugarske, te zatim preko Srbije, Mađarske i Slovenije stići do Italije. Bude li izgrađen, zemlje Europske unije vjerojatno će moći podmiriti potrebe za ruskim plinom i bez onoga koji ide preko Ukrajine, objavio je FT.

U gradnji tog plinovoda sudjeluje i ruski plinski div Gazprom, koji pak želi smanjiti ovisnost o tranzitnoj trasi preko Ukrajine, navodi Itar-Tass. U tom kontekstu agencija spominje prijedlog ukrajinskog zastupnika Olega Ljaška da se Rusiji naplaćuje naknada za tranzit plina prema Europi od 500 dolara za tisuću prostornih metara plina.

To bi značilo da bi za postojeći obujam pošiljki Rusija morala Ukrajini plaćati plaćati 43 milijarde dolara godišnje na ime tranzita plina, izračunali su u Itar-Tassu.

Prema izvješću Nacionalne zaklade za energetsku sigurnost, prošle je godine kroz Ukrajinu "prošlo" 86,2 milijarde prostornih metara plina, uz naknadu od 3,4 dolara za tisuću prostornih metara plina na 100 kilometara cjevovoda. To znači da ukrajinski parlamentarni zastupnik predlaže da se cijena poveća 12 puta, navode u Itar-Tassu, napominjući da bi u tom slučaju i Europljani trebali plaćati višu cijenu plina.