SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
U ZAMAHU
 
Enterprise Investors: Nakon Studenca, slijede i nove akvizicije u Hrvatskoj i regiji
Autor/izvor: SEEbiz / Večernji list
Datum objave: 06.07.2018. - 09:33:53
ZAGREB - Transakcija Studenca trebala bi biti dovršena do kraja ljeta, kad ćemo preuzeti operativnu kontrolu. Planiramo ubrzati razvoj prodajne mreže, sudjelovati u procesu konsolidacije tržišta te poboljšati poslovanje – odgovor je iz Enterprise Investorsa (EI) koji je ovih dana u portfelj poljskog private equity fonda Enterprise fund VIII, kojim upravlja, spremio stopostotni vlasnički udio u drugom najvećem trgovačkom lancu u Dalmaciji i 8. u Hrvatskoj u vlasništvu Josipa Milavića.

S 384 dućana omiškog Studenca u više od 200 gradova i sela na obali i otocima, broj hrvatskih akvizicija jednog od najvećih društava za upravljanje privatnim fondovima u srednjoj, južnoj i istočnoj Europi, u Hrvatskoj se tako povećao na četiri. Od Ivice Todorića Enterprise je preuzeo Intersport, preko češke Kofola grupe 2016., kupio Podravkine mineralne vode Studenac (a i slovensku Radensku), a odnedavno je i vlasnik tvrtke Pan Pek, piše Večernji list.

– S društvima u svom portfelju u Hrvatsku smo dosad uložili 160 milijuna eura. U Adria regiji, uključujući i Hrvatsku, nastavljamo tražiti nove projekte za naš nedavno osnovan fond od 500 milijuna eura – tvrde, ističući kako je tržište maloprodaje u Hrvatskoj posljednjih godina doživjelo zdravi rast zasnovan na porastu kupovne moći te značajnom povećanju broja turista.

Istovremeno, prolazi i kroz fazu modernizacije formata trgovina. A kako potrošači robuju navikama da kupnju obavljaju blizu radnog mjesta ili doma, sve će to, vjeruju, pogodovati još boljem poslovanju Studenca, ali i Pan Peka, s kojim računaju na dalje osvajanje tržišta zamrznutih pekarskih proizvoda.

– Želimo se razvijati zajedno s partnerima Pan Peka – vodećim maloprodajnim lancima u Hrvatskoj i regiji, ali i povećati prisutnost Pan Peka otvaranjem vlastitih pekarnica na novim lokacijama te selektivnim akvizicijama u budućnosti – odgovaraju iz EI-ja.

Rastu i putem franšiza Kofolina preuzimanja robnih marki u Adria regiji lani su pak pridonijela gotovo 20-postotnim rastom prodaje, a zadovoljni su i Intersportom.

– Samo smo lani, pored sadašnjih Intersportovih trgovina, lansirali franšizu The Athlete's Foot te otvorili deset dućana u Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji. Na sva tri tržišta pokrenuli smo i web trgovine tako da je od prosinca 2016., kada smo ušli u vlasničku strukturu Intersporta, poslovanje poraslo za 25%, a broj trgovina sa 102 na 123 – ističu.

Tvrde kako prisutnost u regiji planiraju dodatno ojačati novim trgovinama i razvojem online prodaje sportskih artikala. Na upit gledaju li nove potencijalne akvizicije u RH, odgovaraju kako su u aktivnoj potrazi za daljnjim ulaganjima u regiji srednje i istočne Europe, bilo akvizicijama, bilo novim samostalnim ulaganjima.

- Imamo dosta iskustva u proizvodnji hrane i maloprodajnim sektorima koji uključuju neke od najuspješnijih poslovnih priča u CEE regiji u posljednje vrijeme (poput rumunjskog lanca supermarketa Profi ili poljskih supermarketa Dino). No gledamo šire i tražimo partnere te financiramo akvizicije rastućih društava i na području financijskih usluga, zdravstva, IT-ja, industrijske proizvodnje te outsourcing poslovnih procesa – kazali su u EI-ju.

 

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.