SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
U PLUSU
 
EPS: 2015. u plusu od 2,5 milijarde dinara
Autor/izvor: SEEbiz / Tanjug
Datum objave: 09.03.2016. - 12:55:29
KOPAONIK - Finansijski direktor EPS-a Aleksandar Surla izjavio je danas da je to javno preduzeće u 2015. imalo poslovni rezultat od 2,5 milijarde dinara u plusu, umesto planiranog minusa od preko 35 milijardi.
Surla je na Biznis forumu na Kopaoniku istakao da je EPS najveće privredno društvo u Srbiji, koje u ukupnim prihodima budžeta ima učešće od sedam odsto.

EPS je, prema njegovim rečima, na osnovu poreza, doprinosa, akciza, takse na ekologiju i slično, od početka 2015. u budžet uplatio 65 milijardi dinara.

Surla se pohvalio da je rezultat mnogo bolji od planiranog, iako je EPS u 2015. poslovao noseći se u prvim mesecima sa posledicama poplava iz 2014.

"Šteta od poplava iz 2014. je bila ogromna, i svi su rekli da će trebati 2-3 godine da se nivo proizvodnje oporavi i vrati na staro. Međutim, proizvodnja je vraćena na isti nivo za manje od godinu dana", rekao je on.

Surla je naveo da je organizaciona promena bila izazov, a da je bilo i zatečenih problema koji su to komplikovali.

On podseća da je i ta promena bila uspešna jer je od 1. jula 2015. smanjen broj privrednih društava sa 14 na tri.

"Odmah smo iskoristili priliku da sa teritorijalnog pređemo na funkcionalan način vođenja preduzeća, što je osnov za efikasnost", naveo je dodajući da su za šest meseci napravljene ogromne organizacione promene.

Surla ističe da su ostvarene i značajne uštede, i to, samo centralizovanjem nabavki, rekao je, EPS je uštedeo 1,4 milijarde dinara.