SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
VAN PAMETI
 
Erdogan: Centralna banka uskoro pod mojom kontrolom
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 15.05.2018. - 22:46:55
ANKARA - Turski lider Recep Tayyip Erdogan rekao je da će preuzeti veće ovlasti u sferi ekonomije poslije predsjedničkih izbora sljedećeg mjeseca i da će centralna banka ubuduće morati djelovati u skladu s njegovim stavovima.

Ovi komentari utjecali su na dodatni pad vrijednosti turske nacionalne valute na tečaj od 4,399 lire prema dolaru, što znači da je ona ove godine oslabila za više od 13 posto.

Erdogan je u intervjuu Bloombergu rekao da je centralna banka nezavisna, ali da neće moći ignorirati signale od osobe sa najvišim izvršnim ovlastima nakon što bude izvršen prelazak na predsjednički sustav.

- Ja ću preuzeti odgovornost kao neosporni šef izvršnih organa u vezi s koracima i odlukama koje treba donijeti, rekao je Erdogan tijekom posjete Berlinu.

Prijevremeni predsjednički izbori zakazani su za 24. lipnja, a ankete pokazuju da je Erdogan veliki favorit za pobjedu.

Erdogan je rekao da će građani smatrati predsjednika odgovornim za bilo kakve probleme koji nastanu provedbom monetarne politike.

- Oni će smatrati predsjednika odgovornim. Pošto će pitati predsjednika o tome, moramo stvoriti sliku predsjednika koji je efikasan u sferi monetarne politike, rekao je turski lider.