SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TURSKA
 
Erdogan imenovao novu vladu, njegov zet ministar financija
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 10.07.2018. - 08:22:22

ANKARA - Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan objavio je imena nove vlade od 16 ministara, a portfelj financija povjerio je zetu Beratu Abayraku.

U braku sa starijom Erdoganovom kćeri Esrom, Albayrak (40) je od 2015. bio na ključnom mjestu ministra za energetiku.

Ministarstvo obrane vodit će šef glavnog stožera Hulusi Akar, a svoju funkciju zadržava ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu.

Fuat Oktay, dosadašnji savjetnik u uredu premijera - funkcije koje je ukinuta, imenovan je jedinim potpredsjednikom.

Predsjednik s proširenim ovlastima

Recep Tayyip Erdogan dao je ranije tijekom dana prisegu kao prvi turski predsjednik sa znatno proširenim ovlastima, dok Turska završava svoju tranziciju iz parlamentarnog modela u predsjednički sustav.

Funkcija premijera je ukinuta te predsjednik sada može birati svoj kabinet i upravljati ministarstvima, sve bez odobrenja parlamenta.

Erdogan je prisegnuo u velikoj nacionalnoj skupštini u Ankari.

"Prisežem svojom čašću i integritetom ispred velikog turskog naroda i povijesti da ću čuvati sigurnost života i neovisnost države, nedjeljiv integritet domovine i naroda i apsolutan suverenitet naroda", rekao je Erdogan ističući da će "ostati vjeran vladavini prava, demokratskoj i sekularnoj republici i Ataturkovim načelima i reformama" i da neće odstupati od ideala prema kojima svatko treba imati ljudska prava i slobode

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.