SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NEOBIČNO
 
Erdutski vinogradi prodaju vino na dražbi
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 07.08.2017. - 10:11:44
ZAGREB - Erdutski vinogradi će na javnoj dražbi 8. kolovoza prirediti prodaju 125.463 litre vina za 1,8 milijuna kuna. 

Kako navode iz Poslovnog dnevnika, prodaja na javnoj dražbi nije uobičajen način prodaje u hrvatskom gospodarstvu, a posebice ne u vinarstvu.Na dražbi Erdutskih vinograda prikupljat će se pisane ponude za graševinu - 125.463 litre kvalitetnog vina berbe 2015. u rinfuzi po početnoj cijeni od 11,5 kuna povećanoj za PDV. “Iz poziva potencijalnim kupcima objavljenog preko medija saznaje se da Erdutski vinogradi prodaju organiziraju kao skladištar vina te da je ono u vlasništvu dviju osječkih tvrtki - Repromaterijala i Leopolda.

U posjedu su Repromaterijala, koji se inače bavi trgovinom na malo, 89.033 litre vina, a Leopold ima 36.430 litara graševine. Obje tvrtke inače su bile vjerovnici u predstečajnom postupku Erdutskih vinograda, koji je bio jedan od prvih i vrjednijih takvih postupaka (250 milijuna kuna), a završio je nagodbom 2013. godine. Tvrtke su u ukupnom iznosu sudjelovale s niskim iznosima potraživanja”, navodi, između ostalog, Poslovni dnevnik. Dodaje kako je vino koje čeka dražba proizvedeno u Erdutskim vinogradima, a, po svemu sudeći, posrijedi je kompenzacija potraživanja između tvrtki.

- Iz vinarskih krugova na ovakav oblik prodaje gleda se i u kontekstu rješavanja zaliha i pražnjenja podrumskih kapaciteta uoči nove berbe, koja je za graševinu uskoro. No istaknuta početna cijena, prema ocjeni iskusnih vinara, prilično je visoka, to više što je riječ o kvalitetnom, a ne vrhunskom vinu i proizvodnji iz 2015.

Erdutski vinogradi su u 2015. proizveli ukupno 3,47 milijuna litara vina, pa je količina koja se prodaje na dražbi zapravo simbolična.