SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
SOLIDNO
 
Ericsson Nikola Tesla: Rast neto dobiti od 52%, no prihodi od prodaje pali 5,4%
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 26.04.2018. - 16:39:56
ZAGREB - Ericsson Nikola Tesla (ERNT) u prvom ovogodišnjem tromjesečju poslovao je s neto dobiti od 30,3 milijuna kuna, što je rast od 52 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su prihodi od prodaje pali, objavili su u četvrtak iz te kompanije.

Operativna dobit iznosila je istodobno 42,4 milijuna kuna, što je porast od 45,1 posto.

Prihodi od prodaje ostvareni su u iznosu od 341 milijun kuna i niži su za 5,4 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. U ukupnim prihodima od prodaje udio domaćeg tržišta čini 17 posto, usluge za Ericsson 69,7 posto, dok ostala izvozna tržišta sudjeluju s 13,3 posto.

Na domaćem tržištu prihodi od prodaje iznose 57,9 milijuna kuna i manji su 34,1 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, a smanjeni su i prihodi od prodaje na izvoznim tržištima, bez Ericssonova tržišta, za 9,7 posto, na 45,4 milijuna kuna.

Na Ericssonovom tržištu ostvareno je 237,6 milijuna kuna prihoda od prodaje, što je porast od 7 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, navodi se u priopćenju te dodaje kako doprinos kompanije Ericsson Nikola Tesla Servisi d.o.o., kompanije kćeri Ericssona Nikole Tesle d.d., prihodima u ovom tržišnom segmentu iznosi 42 milijuna kuna.

"Kraj tromjesečja zaključili smo sa zdravom bilancom i udjelom vlastitog kapitala u ukupnoj imovini od 34,7 posto. Ostvaren je pozitivan novčani tok iz poslovnih aktivnosti kao rezultat proaktivne naplate potraživanja od kupaca. Ukupna novčana sredstva uključujući kratkotrajnu financijsku imovinu krajem tromjesečja iznose 239,6 milijuna kuna", istaknula je u izvješću predsjednica Ericsson Nikole Tesle Gordana Kovačević.

Dodala je i kako im je cilj na internom Ericssonovu tržištu zadržati postojeće i proširiti odgovornosti te održati visoku kvalitetu isporučenih usluga.

"Sasvim je sigurno da će ekonomska neizvjesnost i poslovni izazovi obilježiti cijelu godinu. Stoga, stalna prilagodba tehnološkim i tržišnim uvjetima, odgovorno upravljanje rizicima te optimalno korištenje svih resursa ostaje u središtu naše pozornost", istaknula je Kovačević.

Jutros je ta tvrtka objavila i da je Nadzorni odbor predložio glavnoj skupštini, koja će se održati 20. lipnja, da se dioničarima isplati dividenda u iznosu od 32,50 kuna po dionici, znatno manje u odnosu na lanjsku dividendu od 90 kuna.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.