SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
U MINUSU
 
Ericsson zabilježio operativni gubitak u prvom kvartalu
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 25.04.2017. - 19:42:37
STOCKHOLM - Proizvođač telekomunikacijske opreme Ericsson u prvom tromjesečju ove godine zabilježio je operativni gubitak, pogođen smanjenjem tržišta i troškovima restrukturiranja, izvijestili su u utorak iz te tvrtke.

Švedska kompanija, koja se pod vodstvom novog izvršnog direktora Borje Ekholma usredotočila na ključno mrežno poslovanje, izvijestila je o operativnom gubitku od 12,3 milijarde švedskih kruna odnosno 1,4 milijardi dolara, pritisnuta već prethodno najavljenim otpisom imovine, rezervacijama, kao i troškovima restrukturiranja.

Za usporedbu, dobit kompanije u istom razdoblju lani iznosila je 3,5 milijardi kruna.

Ericsson je pogođen padom potrošnje telekom kompanija, zatim potražnjom za tehnologijom slijedeće generacije (5G), čija je potpuna izgradnja i implementacija još vremenski neizvjesna, kao i slabom potražnjom na tržištima u razvoju. Također, suočen je sa snažnom konkurencijom kineskog Huaweija i finske Nokie.

Vrijednost prodaje u prvom tromjesečju iznosila je 46,4 milijarde kruna, što je ispod procjene analitičara od 47,3 milijarde.

Bruto marža, pak, iznosila je 13,9 posto, u odnosu na 17,9 posto koliko su predviđali analitičari.

Iz Ericssona su poručili kako očekuju da će se industrijski trendovi iz 2016. nastaviti u 2017. godini. Pritom, procjenjuju da će tržište mobilne infrastrukture ove godine pasti za 2 do 6 posto, dok se iduće godine očekuje oporavak.