SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PAD
 
Erste grupa: Neto dobit srezana 26%
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 04.08.2017. - 10:49:38
ZAGREB - Austrijska grupacija Erste u prvom je polugodištu 2017. poslovala s neto dobiti od 624,7 milijuna eura, što je 26 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju, pokazuje u petak objavljeno financijsko izvješće.

Neto prihodi od kamata smanjeni su u tom razdoblju 2,3 posto, na 2,14 milijardi eura, i to unatoč rastu kreditne aktivnosti. Kako se navodi u bančinu izvješću, posljedica je to uglavnom niže zarade od kamata na državne obveznice.

Neto prihodi od pristojbi i naknada porasli su za 2,9 posto, na 910,9 milijuna eura, a od trgovanja su pali 14,3 posto, na 102,9 milijuna eura. Erste grupa je u tom razdoblju ostvarila rast kredita za 6,7 posto i rast depozita klijenata za 11,6 posto.

"Teško je naći neku banku u Europi koja može pokazati takvu vrstu rasta. Dijelom je to jednostavno rezultat činjenice da nam je takav poslovni model te naravno i toga da je središnja i istočna Europa najbrže rastuća regija u Europi", istaknuo je izvršni direktor Erste grupe Andreas Treichl.

Govoreći o budućnosti, napomenuo je da si banka ne može dopustiti opuštanje.

"Unatoč našoj snažnoj izvedbi u području kredita i depozita, naši prihodi od kamata padaju. Niske kamatne stope i isplativost našeg portfelja obveznica zahtijeva našu pozornost. Naši prihodi od pristojbi i naknada postupno rastu, što je dobro i što smatram uspjehom, s obzirom da nastavljamo biti vrlo oprezni oko vrste proizvoda i usluga koje pružamo našoj širokoj bazi klijenata. Ciljamo ostati na tragu moguće umjerenog, ali stabilnog rasta te smatram realističnim da će nam prihodi ponovno porasti", dodao je Treichl.