SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PAD
 
Erste grupa: Neto dobit srezana 26%
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 04.08.2017. - 10:49:38
ZAGREB - Austrijska grupacija Erste u prvom je polugodištu 2017. poslovala s neto dobiti od 624,7 milijuna eura, što je 26 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju, pokazuje u petak objavljeno financijsko izvješće.

Neto prihodi od kamata smanjeni su u tom razdoblju 2,3 posto, na 2,14 milijardi eura, i to unatoč rastu kreditne aktivnosti. Kako se navodi u bančinu izvješću, posljedica je to uglavnom niže zarade od kamata na državne obveznice.

Neto prihodi od pristojbi i naknada porasli su za 2,9 posto, na 910,9 milijuna eura, a od trgovanja su pali 14,3 posto, na 102,9 milijuna eura. Erste grupa je u tom razdoblju ostvarila rast kredita za 6,7 posto i rast depozita klijenata za 11,6 posto.

"Teško je naći neku banku u Europi koja može pokazati takvu vrstu rasta. Dijelom je to jednostavno rezultat činjenice da nam je takav poslovni model te naravno i toga da je središnja i istočna Europa najbrže rastuća regija u Europi", istaknuo je izvršni direktor Erste grupe Andreas Treichl.

Govoreći o budućnosti, napomenuo je da si banka ne može dopustiti opuštanje.

"Unatoč našoj snažnoj izvedbi u području kredita i depozita, naši prihodi od kamata padaju. Niske kamatne stope i isplativost našeg portfelja obveznica zahtijeva našu pozornost. Naši prihodi od pristojbi i naknada postupno rastu, što je dobro i što smatram uspjehom, s obzirom da nastavljamo biti vrlo oprezni oko vrste proizvoda i usluga koje pružamo našoj širokoj bazi klijenata. Ciljamo ostati na tragu moguće umjerenog, ali stabilnog rasta te smatram realističnim da će nam prihodi ponovno porasti", dodao je Treichl.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.