SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PRODAJA
 
Erste Plavi prodaje dionice Jamnice i Leda
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 14.02.2017. - 21:28:19
ZAGREB - Prodajna inicijativa institucionalnih investitora na dionicama iz sastava Agrokora vidljiva je i ovoga tjedna u slučaju Jamnice i Leda.

Prije nekoliko tjedana pisalio smo da PBZ Croatia osiguranje prodaje dionice ovih dviju kompanija. Sada vidimo da isto to radi i Erste Plavi.

Ovaj je mirovinac prodao trinaest dionica Jamnice vrijednih 1,8 milijuna kuna, no i dalje je peti najveći vlasnik s 239 dionica, odnosno 1,08 posto udjela. U posljednjih tjedan dana Erste Plavi prodao je 19 dionica Jamnice.

Isti je mirovinac prodao i 14 dionica Leda (ZSE:LEDO-R-A) vrijedne 140.000 kuna no i dalje je šesti najveći vlasnik sa 7.539 dionica odnosno 2,40 posto udjela. Ukupno je u posljednjih tjedan dana Erste Plavi prodao 68 dionica Leda.

Pritsak na ove dvije dionice traje već nerkloliko tjedana nakon što je snažno porastao prinos na Agrokorove obveznice zbog dužničkih problema Todorićeva koncerna. Pred sam kraj današnje trgovine na Zagrebačkoj burzi je ipak uslijedilo olakšanje nakon što je ruski veleposlanik Anvar Azimov znatno ublažio svoju nedavnu iz javu i rekao da je sasvim moguća suradnja Rusije s hrvatskim poduzećima, pa i Agrokorom.

Za Todorića sve je bilo podnošljivo do početka siječnja kad je Moody's srezao kreditni rejting Agrokora. Agencija Moody's je nedavno prilikom snižavanja Agrokorova kreditnog rejtinga s B2 na B3 ukazala na visoku zaduženost koncerna uz slabiji lanjski poslovni rezultat. Moody'sov B3 rejting je zadnja ocjena iz skupine B koja se odnosi na "visoko spekulativna ulaganjima" i spada u junk rejting. Novim sniženjem kompanija je označena "značajno rizičnom".

Uslijedio je oštar pad Agrokorovih obveznica nakon čega su uslijedile spekulacije o tome da Agrokor pleše na rubu bankrota.