SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
MALINE
 
ES Komerc prvi ponudio akontnu cenu maline
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 05.06.2018. - 07:38:55
PRIJEPOLJE – Menadžment „ES Komerc", jednog od većih hladnjačara u zapadnoj Srbiji, danas je izašao sa akontnim cenama sveže maline.

„Naše preduzeće je danas donelo odluku o akontnim cenama sa kojima počinjemo ovu sezonu otkupa maline. Minimalna akontna cena za sortu Vilamet, za prvu klasu je 100 din/kg, za drugu 80 din/kg, a toliko ćemo plaćati i sortu Tulamin. Akontna cena za Miker je 110 din/kg za prvu i 90 din/kg za drugu klasu", izjavio je Izvršni direktor „ES Komerc" Dženan Jusović, za Glas zapadne Srbije.

,,Pronašli smo je mereći naše mogućnosti i potencijale proizvođača i mi imamo veliki rizik kao i proizvođači budući da još nismo prodali prošlogodišnje zalihe maline čija je cena na tržištu pala, zbog čega imamo i izvesne gubitke. Imali smo ugovorene količine za Katar, ali nažalost toj državi je udaren embargo pa nam je posao propao, dok smo manje količine izvezli u Bejrut. Sada smo ušli u toplu preradu i očekujem da tako rešimo problem plasmana robe. Akontna cena koju smo ponudili je sigurna, a ostalo će kreirati tržište, što znači da ukoliko cena skoči, naši kooperanti imaće doplatu. Naše preduzeće razume muke malinara, ali i mi imamo svoje probleme. Moram da kažem da za svaki kilogram maline dodajemo od pet do sedam dinara za troškove prevoza tamo gde mi ne šaljemo svoja vozila", kaže Jusović.

U tekućoj godini hladnjača Es Komerc ima potpisane ugovore sa više od 350 proizvođača pa će se vršiti otkup sorti 'Vilamet', 'Miker' i 'Tulamin', a plan je da u ovoj godini otkupi izmedju 700 i 800 tona sveže maline.

Inače, ES Komerc doo je preduzeće koje već više od 25 godina uspešno posluje i uživa poverenje kupaca na teritoriji opština Prijepolje, Priboj i Nova Varoš. U poslednjih 5 godina u poslu je otkupa i prerade jagodičastog voća i za tu namenu je izgradilo skladište na 3 lokacije, ukupnog kapaciteta preko 1000 tona smrznutog voća. Izvršni direktor Es agrara DŽenan Jusović naveo je da ova firma je pouzdan partner svima sa kim sarađuje, pa je to slučaj i sa proizvođačima maline, kupine i ostalog voća i povrća koje otkupljuju od svojih kooperanata.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.