SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ISTRAGA
 
EU inspektori pretresli burze za trgovanje strujom zbog sumnji na kartel
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 08.02.2012. - 13:03:44
BRUXELLES - Inspektori EU-a za zaštitu tržišnog natjecanja proveli su u utorak nenajavljene inspekcije u objektima nekoliko burzovnih operatera za trgovanje električnom strujom zbog sumnje da su se udružili u energetski kartel, priopćila je Europska komisija.
"Dužnosnici su proveli nenajavljene inspekcije u prostorijama poduzeća koja upravljaju burzama za trgovinu električnom energijom u nekoliko država članica", izvijestila je Europska komisija u utorak u priopćenju.

"Komisija sumnja da su ta poduzeća možda kršila europske propise o zaštiti tržišnog natjecanja koja zabranjuju udruživanje u kartele i druge nedozvoljene oblike restriktivnog poslovanja", navodi se u priopćenju.

Inspektori su posjetili pariški Epex-Spot SE, potvrdio je glasnogovornik njemačke sestrinske tvrtke EEX koja je obećala punu suradnju s vlastima EU.

U Komisiji navode da se inspekcije odnose na poslovanje u Europskom gospodarskom prostoru (EAA), koji uz 27 zemalja članica Europske unije uključuje i Norvešku, Island i Lihtenštajn.