SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
KAZNA
 
EU odrezao rekordnu kaznu proizvođačima katodnih cijevi zbog dogovaranja cijena
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 05.12.2012. - 16:03:07

BRUXELLES - Europska komisija odrezala je u srijedu rekordnih 1,47 milijardi eura novčanih kazni proizvođačima katodnih cijevi za televizore i monitore, uključujući Philips, LG Electronics i Samsung, zbog dogovaranja cijena tijekom razdoblja od gotovo pet godina.

Najveća je kazna, od 313,4 milijuna eura, odrezana nizozemskom Philipsu. LG Electronics mora platiti 295,6 milijuna eura, japanski Panasonic Corp. 157,5 milijuna, južnokorejski Samsung 150,8 milijuna, Toshiba 28 milijuna a francuski Technicolor 38,6 milijuna eura.

Kažnjene su i dvije kompanije koje je Panasonic osnovao s partnerima. Tajvanska tvrtka Chunghwa Picture Tubes odala je kartelsko udruživanje u proizvodnji televizijskih i kompjuterskih monitora i tako izbjegla kaznu.

U Bruxellesu su utvrdili nezakonito udruživanje proizvođača televizijskih i kompjuterskih monitora u razdoblju od 1996. i 2006. Njihovi su čelnici u tom razdoblju dogovarali cijene i dijelili tržište na takozvanim "zelenim sastancima" koji su često završavali partijom golfa.

"Karteli proizvođača katodnih cijevi primjer su iz udžbenika: uključuju sve najgore metode suzbijanja konkurencije, strogo zabranjene kompanijama koje posluju u Europi", kazao je u priopćenju europski povjerenik za konkurentnost Joaquin Almunia.

Takvo je ponašanje bilo posebno štetno za potrošače, budući da katodne cijevi čine 50 do 70 posto cijene ekrana.

U međuvremenu su katodne cijevi uglavnom zamijenile naprednije tehnologije, kao što su ekrani s tekućim kristalima (LCD), plazma ekrani i organske svjetlosne diode.

Najviša je dosadašnja kazna za suzbijanje konkurencije iznosila 1,38 milijardi eura a izrečena je 2008. proizvođačima automobilskih stakala.