SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PLANOVI
 
EU planira izgradnju kvantne komunikacijske mreže
Autor/izvor: SEEbiz / Bug.hr
Datum objave: 15.06.2019. - 22:24:30
BUKUREŠT - Na Digitalnoj skupštini (Digital Assembly), održanoj 13. i 14. lipnja u Bukureštu, predstavnici 7 zemalja EU (Belgija, Njemačka, Italija, Luksemburg, Malta, Nizozemska i Španjolska) potpisali su deklaraciju u kojoj se obvezuju kako će zajedno razviti kvantnu komunikacijsku infrastrukturu (quantum communication infrastructure QCI) diljem EU-a u sljedećih deset godina. 

Ta bi infrastruktura omogućila prijenos i pohranjivanje ultrasigurnih informacija i podataka te povezivanje komunikacijske imovine diljem EU-a.

Zemlje koje su potpisale deklaraciju QCI pristale su raditi zajedno i s Europskom komisijom kako bi, po mogućnosti prije kraja 2020. godine, pripremile akcijski plan za istraživanje prednosti i izvedivosti izgradnje QCI infrastrukture. To će obuhvatiti preliminarne studije, tehnološke mogućnosti dostupne za razvoj i uvođenje QCI-a diljem EU-a, potrebna sredstva i sheme sigurnosnog certificiranja koje bi bile potrebne da QCI implementira tehnologije koje podržavaju osjetljive aplikacije. Također će se usredotočiti na daljnji razvoj visokokvalitetnih, konkurentnih europskih cyber sigurnosti i kvantnih tehnologija te njihovu integraciju u QCI, infrastrukturu, doprinoseći povećanju digitalne autonomije Europe.

Za sada Europa kasni s razvojem kvantne infrastrukture jer je nekoliko zemalja već počelo graditi kvantnu komunikacijsku infrastrukturu na različite načine, ponajprije implementirajući nekoliko malih optičkih mreža s različitim arhitekturama, a također demonstrirajući distribuciju ključa s Low Earth Orbit satelita. Kina je za sada neosporni lider u tom području, raspoređujući kontinentalnu kvantnu okosnicu temeljenu na pouzdanim čvorovima, nekoliko gradskih pristupnih mreža sa stotinama pristupnih točaka i istraživački satelit Micius. Kvantne mreže također se primjenjuju u Južnoj Koreji, Japanu i SAD-u.

Kvantna infrastruktura obuhvatiti će dva elementa: postojeću optičku infrastrukturu kojoj će se povezati strateške komunikacijske veze na nacionalnoj razini i prekogranične komunikacije te svemirsku komponentu, odnosno ugraditi kvantnu tehnologiju u komunikacijske veze za duže udaljenosti u samoj EU kao i strateške veze EU s drugim kontinentima.

QCI će pomoći Europi u osiguranju kritične infrastrukture kroz sustave šifriranja koji će štititi od kibernetičkih napada prije svega pametne energetske mreže, kontrolu zračnog prometa, financijsku digitalnu infrastrukturu, digitalne komunikacije zdravstvenih ustanova...

Usto kvantna infrastruktura treba omogućiti podatkovnim centrima pohranjivanje i razmjenu podataka na zaštićeni način kako bi se zaštitili podaci državnih institucija. Dugoročni je plan izgradnja tzv. kvantnog interneta, odnosno povezivanje kvantnih računala, simulatore i senzore putem kvantnih mreža kako bi sigurno distribuirali podaci diljem Europe.

Kvantna infrastruktura (QCI) od početka će koristiti oblik šifriranja nazvan kvantni kluč (Quantum Key Distribution QKD), iznimno siguran oblik šifriranja koji koristi principe kvantne mehanike da bi pošiljatelju i primatelju šifrirane poruke osigurao intrinzično siguran slučajni ključ na takav način da napadač ne može prisluškivati ​​ili kontrolirati sustav. QKD može osigurati povjerljive podatke, elektroenergetske mreže, vladine komunikacije i digitalne transakcije...