SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ISTRAGA
 
EU pokreće istragu zbog slovenskog kašnjenja prodaje NLB-a
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 26.01.2018. - 11:42:10
LJUBLJANA - U idućim danima, Europska komisija će pokrenuti detaljnu istragu vezanu za slovensko kršenje obaveza u pogledu prodaje Nove ljubljanske banke (NLB), koja je trebalo da bude obavljena do kraja prošle godine, piše ljubljansko Delo pozivajući se na neslužbene, ali kako navodi, pouzdane izvore. 

Bruxelles ozbiljno sumnja da je dovoljan najnoviji predlog slovenske vlade iz prosinca, po kojem bi prodaja NLB-a počela ove godine a završila sljedeće godine. Čak i imenovanje upravnika ne mijenja ocjene. Državna pomoć NLB-u od 2013. godine, teška 1,55 mlrd eura, po tim tumačenjima nezakonito se primjenjuje od 1. siječnja ove godine. Bila je odobrena pod uslovom da preuzete obaveze budu izvršene. Pored obaveze prodaje, Slovenija nije ispunila obavezu da mjesec prije isteka roka imenuje povjerenika za prodaju balkanskih podružnica NLB-a.

Ministrica financija Mateja Vraničar Erman je odgovarajući na navode medija kazala da još nema službenih informacija iz Bruxellesa.

 "Europska komisija prema našim informacijama, još nije usvojila formalni odgovor na naš prijedlog o izmjeni obaveza. Ministarstvo stoga zvanični odgovor Evropske komisije još uvijek čeka i sadržaj ne mogu komentirati jer ga ne znam", kazala je Vraničar Erman. 

Prema njenim riječima, moguća istraga je uobičajeni prvi korak Evropske komisije. 

"Za Sloveniju su važne dvije važne stvari: ako je istraga pokrenuta, to ne prejudicira njen ishod, a istragom Evropske komisije otvorit će se nove mogućnosti da se u konstruktivnom dijalogu nađe rješenje", optimistična je ministrica. 

Prema obavezama koje su posljednji put izmijenjene prošlog proljeća, Slovenija je trebala prodati 50% NLB-a do kraja prošle godine, a zatim 25% minus jednu dionicu ove godine. Prema slovenskom predlogu u decembru, postupci prodaje počeli bi ove godine i završili do kraja sljedeće godine.

Do tada bi ukupnim udjelom banke upravljao nezavisni upravnik. U Evropskoj komisiji u pogledu prijedloga upozoravaju da bi odgoda prodaje bila značajna i ograničavajuća za banku koja je dobila državnu pomoć i time je u prednosti nad konkurencijom, a koja se prestala primjenjivati ​​od 1. siječnja ove godine. 

Krajem rujna prošle godine NLB Grupa je imala 1,6 milijardi eura kapitala, pa bi stoga, ukoliko bi Slovenija morala vratiti ukupnu državnu pomoć, kapitalni količnik pao na 0.