SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
SANKCIJE
 
EU produljila sankcije Rusiji na šest mjeseci
Autor/izvor: SEEbiz / Tportal
Datum objave: 22.06.2015. - 16:35:41
LUXEMBOURG - Ministri vanjskih poslova zemalja članica Europske unije produljili su sankcije protiv Rusije, uvedene zbog njezine destablizirajuće uloge u Ukrajini, do kraja siječnja sljedeće godine.
Šefovi diplomacija zemalja članica, koji su se u ponedjeljak sastali u Luxembourgu, formalno su potvrdili odluku koja je još prošli tjedan dogovorena na razini veleposlanika.

EU je u srpnju prošle godine uvele sankcije protiv Rusije, a u rujnu su još pojačane. Te sankcije, uvedene na rok od godinu dana, uperene su protiv energetskog, obrambenog i financijskog sektora. Bio je to odgovor na aneksiju Krima i rusku potporu proruskim separatistima u Ukrajini.

Sada su te sankcije produljene za još šest mjeseci tijekom kojih će EU moći procijeniti koliko Rusija poštuje sporazum iz Minska o prekidu vatre u Ukrajini.

Čelnici EU-a su se na summitu u ožujku dogovorili da će zadržati sankcije dok sporazum iz Minska ne bude u potpunosti proveden. Sporazum iz Minska, između ostaloga, predviđa da ukrajinske vlasti uspostave kontrolu na granici Rusije s Ukrajinom i u dijelu u kojem živi ruska većina, čime bi proruski separatisti bili odsječeni od Moskve.

Rusija vjeruje da su sankcije Zapada neutemeljene, kazao je glasnogovornik Kremlja nakon što je Europska unija odlučila produljiti sankcije.

"Govoreći o sankcijama reciprocitet je osnova našeg pristupa", kazao je novinarima glasnogovornik Dmitrij Peskov. Ruski dužnosnici kažu kako će Moskva najvjerojatnije produljiti zabranu uvoza hrane sa Zapada.