SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
REGULATIVA
 
EU protiv anonimnosti vlasnika bitcoina
Autor/izvor: SEEbiz / Bug.hr
Datum objave: 15.04.2018. - 08:20:49
BRUXELLES - Kako bi se povećala transparentnost i odgovorilo na nove tehnologije kao što je brzi razvoj digitalnih valuta, EU izmjenjuje zakonodavstvo protiv pranja novca i financiranja terorizma.

Idućeg tjedna Europski parlament glasuje o petoj izmjeni direktive protiv pranja novca i financiranju terorizma. Nova direktiva treba spriječiti korištenje financijskog sustava za financiranje zločinačkih aktivnosti i pojačati transparentnost u svrhu sprječavanja utaje velike količine novca.

Nova pravila osigurat će transparentnost vezano uz vlasništvo tvrtki i fondova. Podaci o vlasništvu tvrtki prije su bili dostupni samo onima koji mogu dokazati legitimni interes, primjerice, novinarima i nevladinim organizacijama. Sada podaci trebaju biti otvoreni svim građanima. Registri će također biti povezani kako bi se olakšala suradnja među državama članicama.

Nova direktiva uvest će registre vlasnika uzajamnih fondova koji će biti dostupni na bazi legitimnog interesa te registre bankovnih računa i bankovnih sefova koji će biti dostupni javnim vlastima.

„Ako Europol traži zločinca u jednoj od država članica, imat će mogućnost uvida u kojim zemljama on ima račune", objasnio je izvjestitelj o petoj izmjeni direktive protiv pranja novca i financiranja terorizma latvijski zastupnik u Europskom parlamentu Krišjānis Kariņš.

„Cilj je da prljav novac ne ulazi u financijski sustav. Banke trebaju znati tko stoji iza svakog bankovnog računa. Dva su problema s prljavim novcem; uništava gospodarstvo i koristi se za financiranje terorizma", smtra Karinš.

„Jasno poručujemo da će onima koji ne žele otkriti prave vlasnike tvrtki biti jako teško poslovati u Europi", upozorila je druga izvjestiteljica nizozemska eurozastupnica Judith Sargentini.

„Izvora financiranja terorizma je mnogo, ali uglavnom od nezakonitih aktivnosti, novcem s crnog tržišta, od trgovine nezakonitom robom i oružjem, trgovine ljudima. Novac uđe u europski bankovni sustav i tu se pere", objasio je Karniš.