SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NOVAC
 
EU sredstvima će se financirati i druga faza radova u Zračnoj luci Dubrovnik
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 07.09.2017. - 16:57:32
DUBROVNIK - Predstavnici Zračne luke Dubrovnik i zajednice ponuditelja u kojoj su Poduzeće za ceste Split, Strabag i Elektrocentar Petek potpisali su u četvrtak u Dubrovniku ugovor o izvođenju radova na izgradnji infrastrukture i suprastrukture Zračne luke Dubrovnik, vrijedan 1,125 milijardi kuna, od čega se 858 milijuna kuna financira bespovratnim sredstvima iz fondova EU.

Riječ je o drugoj fazi radova na projektu "Razvoja Zračne luke Dubrovnik", a na svečanom potpisivanju ugovora o izvođenju radova bio je i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

"Ovo je danas veliki trenutak jer potpisujemo najveći ugovor koji je sufinanciran od strane EU. Veseli me da ćemo ubrzo potpisati najveći ugovor, a to će biti Pelješki most, naravno nakon što natječaj bude završen. Ove investicije će imati veliki utjecaj u BDP-u i ovo nam treba davati snagu i vjeru da buduće generacije ostaju u Hrvatskoj", rekao je Butković.

Direktor Zračne luke Dubrovnik Roko Tolić istaknuo je kako projekt uz ostalo obuhvaća rekonstrukciju uzletno-sletne staze, nove parkirne pozicije, moderno gorivno postrojenje koje će biti prvo takve vrste u Hrvatskoj, novu upravnu zgradu, kanalizaciju te brojne potprojekte.

"Već sa završetkom ljetnog rasporeda letenja kreću radovi. Uzletno-sletna staza je izgrađena 1962. godine, a pretrpjela je ozbiljnu štetu u Domovinskom ratu. Nije bila ozbiljno sanirana i ovo je sada pravi trenutak da napravimo taj važan zadatak", rekao je Tolić, podsjećajući da je ugovor o dodjeli nepovratnog novca iz Europske unije za nastavak financiranja projekta odnosu drugu fazu radova potpisan još u travnju ove godine.
Tolić je najavio kako će i ova sezona za Zračnu luku biti rekordna. "Vjerujem da ćemo se okupiti ponovno krajem rujna kada očekujemo svog prvog dvomilijuntog putnika", rekao je.

Zračna luka Dubrovnik i ove godine bilježi porast putnika od čak 18 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a završetkom projekta razvoja, koji se sufinancira sredstvima Europske unije, kapaciteti će se dodatno povećati.

Prva faza projekta - izgradnja zgrade putničkog terminala, vrijedna 476 milijuna kuna, službeno je završena u svibnju ove godine, a cjelokupni projekt, vrijedan 220 milijuna eura, treba biti završen do travnja 2019. godine.