SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
BURZE
 
EU tržišta: DAX porastao, francuski CAC pao
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 30.05.2016. - 13:17:10
LONDON - Frankfurtski DAX indeks bio je oko 11 sati u plusu 0,30 posto, na 10.315 bodova, dok je pariški CAC skliznuo 0,10 posto, na 4.510 bodova.
Obujam trgovanja danas je mršav jer se zbog praznika u Britaniji i SAD-u ne radi, dok su ulagači oprezni jer je sve vjerojatnije da će američka središnja banka povećati ključne kamatne stope u lipnju ili srpnju.

Nakon što je u petak predsjednica Feda Janet Yellen kazala da bi bilo prikladno kamate povećati za koji mjesec ako se rast američkog gospodarstva nastavi kao što se očekuje, u ponedjeljak je James Bullard, predsjednik podružnice Feda u St. Loisu, kazao da se čini da su svjetska tržišta dobro pripremljena za ljetno povećanje kamata.

Daljnje povećanje kamata Feda, nakon onoga u prosincu prošle godine, smanjilo bi likvidnost na tržištima dionica, dok bi zemljama u razvoju podiglo cijene zaduživanja.

"Premda su se mnogi investitori pomirili s realnošću da se bliži povećanje kamata, ipak će puno toga ovisiti o daljnjim gospodarskim pokazateljima. Ako oni ne potvrde da je gospodarstvo dovoljno snažno da bi izdržalo povećanje cijene novca, ulagači će promijeniti pozicije", kaže Naeem Aslam, analitičar u tvrtki Think Markets.

Njemački DAX indeks dosegnuo je jutros najvišu razinu u mjesec dana jer se ulagači nadaju da će pad tečaja eura prema dolaru potaknuti izvoz najvećeg europskog gospodarstva. Naime, zbog slabljenja eura raste cjenovna konkurentnost europskih proizvoda na inozemnim tržištima.

S druge strane, jačanje dolara pritišće cijene nafte. Nakon što je prošloga tjedna skočila oko 3 posto, jutros je na američkom tržištu cijena barela pala 0,3 posto, na 49,18 dolara.

Na londonskom je tržištu, pak, barel pojeftinio 0,5 posto, na 49,09 dolara, nakon što je prošloga tjedna poskupio oko 1 posto.