SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
EU tržišta: Dionice Intese i UniCredita tonu pod pritiskom krize u Italiji
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 29.05.2018. - 11:48:57
LONDON - Na europskim burzama i u utorak ujutro cijene dionica su pale jer ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama zbog političke neizvjesnosti u Italiji.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 9,45 sati u minusu 0,8 posto.

Pritom je londonski FTSE indeks oslabio 0,85 posto, na 7.666 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,80 posto, na 12.761 bod, a pariški CAC 0,90 posto, na 5.458 bodova.

Najviše su jutros pale cijene dionica na talijanskoj burzi, 1,6 posto, zaronivši na najnižu razinu u devet mjeseci. Pritom su cijene dionica banaka potonule u prosjeku 2,5 posto, nakon što su već jučer izgubile 4 posto.

Jutros su dionice Intese Sanpaolo, BPER Banca, Unicredita i UBI Banca pojeftinile između 3,4 i 3,7 posto, dok je cijena Poste Italiane pala 4,5 posto.

Posljedica je to političke neizvjesnosti nakon što je jučer talijanski predsjednik Sergio Mattarella usmjerio zemlju prema prijevremenim izborima, imenujući bivšeg dužnosnika MMF-a Carla Cottarellija za prijelaznog premijera sa zadaćom da pripremi izbore i sastavi državni proračun.

Cottarelli je novinarima rekao da će izbori biti najesen ili početkom iduće godine.

Politički potres u Italiji uzdrmao je i neka druga periferna tržišta eurozone, pa su pod pritiskom i dionice španjolskih te portugalskih banaka.

I na azijskim burzama cijene dionica jutros su pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica oko 9,45 sati bio na gubitku 0,4 posto.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks oslabio 0,55 posto, na 22.358 bodova.