SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
EU tržišta: Dionice Intese i UniCredita tonu pod pritiskom krize u Italiji
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 29.05.2018. - 11:48:57
LONDON - Na europskim burzama i u utorak ujutro cijene dionica su pale jer ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama zbog političke neizvjesnosti u Italiji.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 9,45 sati u minusu 0,8 posto.

Pritom je londonski FTSE indeks oslabio 0,85 posto, na 7.666 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,80 posto, na 12.761 bod, a pariški CAC 0,90 posto, na 5.458 bodova.

Najviše su jutros pale cijene dionica na talijanskoj burzi, 1,6 posto, zaronivši na najnižu razinu u devet mjeseci. Pritom su cijene dionica banaka potonule u prosjeku 2,5 posto, nakon što su već jučer izgubile 4 posto.

Jutros su dionice Intese Sanpaolo, BPER Banca, Unicredita i UBI Banca pojeftinile između 3,4 i 3,7 posto, dok je cijena Poste Italiane pala 4,5 posto.

Posljedica je to političke neizvjesnosti nakon što je jučer talijanski predsjednik Sergio Mattarella usmjerio zemlju prema prijevremenim izborima, imenujući bivšeg dužnosnika MMF-a Carla Cottarellija za prijelaznog premijera sa zadaćom da pripremi izbore i sastavi državni proračun.

Cottarelli je novinarima rekao da će izbori biti najesen ili početkom iduće godine.

Politički potres u Italiji uzdrmao je i neka druga periferna tržišta eurozone, pa su pod pritiskom i dionice španjolskih te portugalskih banaka.

I na azijskim burzama cijene dionica jutros su pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica oko 9,45 sati bio na gubitku 0,4 posto.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks oslabio 0,55 posto, na 22.358 bodova.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.