SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
RAST
 
EU tržišta: Energetski sektor podigao indekse
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 25.05.2016. - 12:36:40
LONDON - Na europskim burzama u srijedu su cijene dionica porasle, drugi dan zaredom, a ponajviše u energetskom sektoru, potaknutom rastom cijena nafte.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica bio je oko 11,00 sati na dobitku 0,9 posto, nakon što je jučer skočio 2,3 posto, na najvišu razinu u četiri tjedna.
Londonski FTSE indeks bio je u 11,00 sati u plusu 0,70 posto, na 6.265 bodova, dok je frankfurtski DAX ojačao 1,15 posto, na 10.174 boda, a pariški CAC 0,90 posto, na 4.471 bod.

Najviše su jutros, 1,5 posto, skočile cijene dionica u energetskom sektoru, što se zahvaljuje nastavku rasta cijena nafte. Jutros je na američkom tržištu cijena barela porasla 1,3 posto, na 49,25 dolara, blizu najviše razine u sedam i pol mjeseci. Na londonskom je tržištu, pak, barel poskupio 1,2 posto, na 49,85 dolara, nedaleko najviše razine u šest mjeseci.

Usporedo s naftom, porasle su i cijene drugih sirovina, pa su u rudarskom sektoru jutros dionice u prosjeku poskupile 1 posto. Snažno su porasle i cijene dionica banaka, posebice grčkih, nakon što su rano jutros ministri financija eurozone postigli dogovor koji će omogućiti Grčkoj pristup novim sredstvima financijske pomoći.

Cijene dionica grčkih banaka porasle su oko 1 posto, dok je glavni burzovni indeks u Ateni ojačao 1,3 posto.

"Dogovor će pridonijeti tome da će do kraja godine u medijima biti manje negativnih vijesti iz Grčke. No, iduće je veliko pitanje kako se brzo mogu ukinuti kapitalne kontrole, a gospodarstvo vratiti u normalu", poručuju analitičari Deutsche banke u bilješci klijentima.

Dobro raspoloženje na tržištima zahvaljuje se i nadi ulagača da će Britanija ostati članica u Europskoj uniji, na što ukazuju posljednje ankete.