SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
EU tržišta: Erste među gubitnicima dana
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 08.06.2016. - 13:56:11
LONDON - Najznačajniji indeksi na europskim tržištima dionica u srijedu su oslabili pritisnuti padom cijena dionica u financijskom sektoru, dok se oprezno trguje dijelom i zbog blage skepse ulagača nakon novih sniženih procjena za svjetsko gospodarstvo.
Paneuropski indeks STOXX 600 i FTSEurofirst indeks 300 vodećih dionica oko 11,30 sati bili su minusu za 0,6 posto, nakon što su u posljednja dva dana bili na dobitku.

Londonski Ftse indeks oko 11,30 sati iznosio je 6.278 bodova i bio u minusu blagih 0,1 posto, dok su gotovo 0,7 posto oslabili frankfurtski DAX i pariški CAC, skliznuvši na 10.219 odnosno 4.445 bodova.

U fokusu tržišta bili su novi kineski gospodarski pokazatelji koji su pokazali mješovito stanje te najnovije snižene prognoze Svjetske banke za globalno gospodarstvo u 2016. godini. Nekim ulagačima bili su to sasvim dovoljni razlozi da zauzmu negativno stajalište u pogledu izgleda za tržišta dionica.

"Kineski podaci o izvozu malo su razočarali, a snižene prognoze Svjetske banke još su jedan razlog za blagi pesimizam među ulagačima", kazao je Richard Griffiths, direktor tvrtke Berkeley Futures.

Među sektorima koji su bili u minusu izdvaja se financijski, predvođen dionicama austrijske banke Erste, s padom cijena dionica od tri posto, a nakon što je osiguravateljska tvrtka Uniqa u utorak kasno navečer objavila da će prodati oko 17,4 milijuna dionica Erstea.

S druge strane, među rijetkim dobitnicima bila je dionica britanskog operatora lanca supermarketa Sainsbury, s rastom cijena dionica za 2,6 posto. Cijene dionice ojačale su mu nakon što je objavio podatke o prodaji u prvom kvartalu kojima su nadmašili očekivanja tržišta, a unatoč tome što su upozorili da očekuju i dalje otežane tržišne prilike.