SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
EU tržišta: Financijski sektor spustio indekse
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 09.06.2016. - 15:42:43
FRANKFURT - Cijene dionica na najznačajnijim europskim burzama u četvrtak su pale drugi dan zaredom, pritisnute daljnjim padom cijena dionica u financijskom sektoru.
Paneuropski indeks STOXX 600 i FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica bili su u minusu oko jedan posto.

Najveći gubitnik bio je frankfurtski DAX koji je oko podneva iznosio 10.091 bod, skliznuvši za 1,23 posto. Londonski FTSE i pariški CAC oslabili su za po 0,9 posto, na 6.244 odnosno 4.408 bodova.

Neki su ulagači među negativnim čimbenicima za europske dionice izdvojili najnoviji uspon eura i oprez ulagača uoči predstojećeg britanskog referenduma zbog bojazni da bi se Britanija mogla odlučiti za izlazak iz EU-a,

"Slabiji dolar općenito je loš za europske kompanije a ... zbog britanskog referenduma u srednjoročnom razdoblju predstoji nam mnoštvo neizvjesnosti", kazao je Jerome Schupp, čelnik odjela analize u tvrtki SYZ Asset Management.

Po njegovim riječima, očekivanja da američka središnja banka Fed neće u skorije vrijeme podizati kamatne stope pritišće financijske dionice, ponajprije one velikih europskih banaka s globalnom izloženošću.

Indeks STOXX 600 dionica bankarskog sektora, najveći sektor gubitnik u ovoj godini, pao je za jedan posto. Dionice Deutsche Banka, BNP Paribasa i Barclaysa pritom su oslabile u rasponu od 1,2 do 1,5 posto.

Od pojedinačnih gubitnika izdvaja se još britanski telekom operator Vodafone, s padom cijena dionica od 4,5 posto.