SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
EU tržišta: FTSE iznad 7.000 bodova
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 04.10.2016. - 13:06:08
LONDON - Na europskim su burzama u utorak cijene dionica porasle, pri čemu se britanski FTSE indeks probio iznad razine od 7.000 bodova, jer su splasnule bojazni u vezi Deutsche banke i jer su analitičari povećali procjene za dionice nekoliko kompanija.
STOXX indeks 600 vodećih europskih dionica bio je u 11,30 sati u plusu 0,6 posto, nakon što je jučer ojačao 0,1 posto.

Londonski FTSE indeks bio je oko 11,30 sati na dobitku 1,40 posto, na 7.079 bodova, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,80 posto, na 10.594 boda, a pariški CAC 0,90 posto, na 4.491 bod.

Među najvećim je dobitnicama, s rastom cijene za 2,7 posto, dionica Deutsche banke jer su splasnule zabrinutosti u vezi njezine sudbine.

Ta je dionica danima bila pod pritiskom zbog nesigurnosti u vezi ishoda pregovora između najveće njemačke banke i američkih vlasti u sklopu istrage o svojedobnoj prodaji loših hipotekarnih vrijednosnica.

Američko ministarstvo pravosuđa prvo je zatražilo od Deutsche banke da plati kaznu od 14 milijardi dolara, no posljednjih se dana govori o iznosu nagodbe od oko 5,4 milijarde dolara.

"Deutsche banka trebala bi biti spremna za kratkoročni gubitak povjerenja. Smatramo da bi tu dionicu trebalo držati, unatoč trenutačnom prodajnom pritisku, jer vjerujemo da se fundamenti banke nisu promijenili", pišu analitičari HSBC-a u bilješci klijentima.

Snažno je, oko 4,5 posto, jutros skočila i cijena dionice Intertek grupe, nakon što su analitičari Jefferiesa povećali ciljanu cijenu dionice te britanske kompanije.

Znatno je, 2,5 posto, porasla i cijena dionice BMW-a jer su analitičari Exane BNP Paribasa povećali ciljanu cijenu dionice tog njemačkog proizvođača automobila sa 70 na 87 eura.

Dionice Pearsona poskupila je, pak, 5,6 posto, jer su analitičari Morgan Stanleya poručili da je malo vjerojatno da će ta edukacijska kompanija izdati upozorenje o poslovnim rezultatima, što znači, kažu, da bi se dionica mogla znatno oporaviti nakon financijskog izvješća za treće tromjesečje.

Zahvaljujući tome, jutros se FTSE indeks probio iznad razine od 7.000 bodova, po prvi puta od polovice 2015. godine.

Posljedica je to i slabljenja britanske funte, nakon što je tamošnja vlada najavila da će proces pregovora o izlasku zemlje iz EU-a započeti najkasnije do kraja ožujka iduće godine.

Jutros je tečaj funte prema američkoj valuti skliznuo daljnjih pola posto, na 1,2757 dolara, najnižu razinu od lipnja 1985. godine, što pogoduje britanskim izvoznicima jer zbog toga raste cjenovna konkurentnost njihovih proizvoda na inozemnim tržištima.

"Slabljenje funte dosad je bilo postupno i tako dalo potrebni poticaj britanskim izvoznicima", kaže Ian Williams, strateg u tvrtki Peel Hunt.