SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PAD
 
EU tržišta: Indeksi pali pod pritiskom bankarskog sektora
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 26.07.2016. - 14:11:23
FRANKFURT  -  Na europskim burzama su u utorak cijene dionica pale, a pod najvećim je pritiskom bankarski sektor jer su ulagači oprezni uoči objave rezultata ′stres′ testova u europskim bankama.
STOXX indeks 600 vodećih europskih dionica bio je u 11,30 sati u minusu 0,4 posto, nakon što je jučer ojačao 0,2 posto.

Londonski FTSE indeks bio je oko 11,30 sati na dobitku 0,20 posto, na 6.722 boda, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,05 posto, na 10.195 bodova, a pariški CAC 0,50 posto, na 4.367 bodova.

Pod najvećim je pritiskom jutros bankarski sektor, u kojemu su u prosjeku cijene dionica pale 1,5 posto.

Među najvećim je gubitnicama, s padom cijene za 6 posto, dionica Commerzbanke jer je ta njemačka banka izvijestila o padu operativne dobiti u drugom tromjesečju.

Oštro su, između 4 i 8 posto, pale i cijene dionica talijanskih banaka UniCredit i Monte dei Paschi di Siena te Deutsche banke.

U petak će biti objavljeni rezultati novog ′stres′ testa u europskim bankama, koji bi mogli ukazati na probleme u pojedinim bankama.

Uz to, zbog izuzetno niskih kamatnih stopa banke ne ostvaruju tako visoke marže i zarade, pa je taj sektor najveći gubitnik u ovoj godini.

Oštro je, gotovo 3 posto, pala i cijena dionice BP-a, nakon što je ta najveća britanska naftna kompanija izvijestila o padu dobiti u drugom tromjesečju za više od 40 posto na godišnjoj razini i dodatnom smanjenju investicija zbog niskih cijena nafte.

Premda je STOXX 600 indeks porastao oko 10 posto u odnosu na razinu na koju je zaronio krajem lipnja, neposredno nakon odluke o ′Brexitu′, i dalje je na gubitku od početka godine oko 7 posto.