SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
EU tržišta: Indeksi pod pritiskom rudarskog i financijskog sektora
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 29.10.2015. - 13:11:32
LONDON - Na europskim burzama u četvrtak su cijene dionica pale, a među najvećim je gubitnicima financijski sektor zbog slabih poslovnih rezultata nekoliko banaka.
FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica bio je u 11,30 sati u minusu 0,3 posto, na 1.480 bodova, nakon što je jučer skočio 1 posto.

Londonski FTSE indeks bio je istodobno na gubitku 0,80 posto, na 6.384 boda, dok je pariški CAC oslabio 0,35 posto, na 4.873 boda, a frankfurtski DAX 0,10 posto, na 10.826 bodova.

Među najvećim je gubitnicima financijski sektor zbog slabijih nego što se očekivalo kvartalnih poslovnih rezultata britanskog Barclaysa i francuskog Saint-Gobaina. Cijene dionica tih banaka pale su više od 5,5 posto.

Dionica Deutsche banke pojeftinila je, pak, više od 6 posto, nakon što je najveća njemačka banka suspendirala dividende.

"Cjelokupni bankarski sektor teško će doći do prijašnje razine profitabilnosti, s obzirom na zaoštravanje regulatornih pravila", kaže Ion-Marc Valahu, portfelj menadžer u fondu Clairinvest.

Oštro je, 2,6 posto, danas potonuo i STOXX Europe 600 indeks rudarskog sektora zbog daljnjeg pada cijena industrijskih metala. Pritom su cijene BHP Billitona, Rio Tinta i Anglo Americana skliznule između 3,4 i 5,2 posto.

Pala je i cijena dionice Royal Dutch Shella, za 2 posto, nakon što je taj naftni div izvijestio o najvećem kvartalnom gubitku u više od 10 godina.

S druge strane, snažno je, 10 posto, skočila cijene dionice Nokije, nakon što je ta finska telekomunikacijska kompanija objavila bolje nego što se očekivalo kvartalne financijske rezultate.

Snažno je, 9 posto, porasla i cijena Alcatel-Lucenta, unatoč gubitku u proteklom tromjesečju. Ulagače je, naime, na kupnju dionica te tvrtke navela poruka da će plan Nokije o kupnji Alcatela uskoro biti okončan.

Loše na tržišta utječe nesigurnost po pitanju kamata u SAD-u, zbog čega su jutros pale cijene dionica na azijskim burzama.

Jučer su, naime, čelnici američke središnje banke nakon sjednice poručili da je u prosincu moguće povećanje kamata jer će gospodarstvo SAD-a nastaviti umjereno rasti.

I dok su ulagači na Wall Streetu iz toga zaključili da je Fed uvjeren da je američko gospodarstvo dovoljno čvrsto da izdrži povećanje kamata, pa su Dow Jones i S&P 500 indeks jučer skočili više od 1 posto, azijske je ulagače ta najava navela na prodaju dionica.

Jer, u uvjetima usporavanja rasta globalnog gospodarstva povećanje kamata Feda moglo bi uzdrmati tržišta u razvoju.

No, jačanje dolara prema euru, što se očekuje ako Fed poveća kamate, pozitivno bi utjecalo na europske kompanije.

"To bi pozitivno utjecalo na profitabilnost europskih kompanija jer im je SAD značajno tržište, a slabiji euro prema dolaru dodatno bi potaknuo izvoz", kaže Philippe Gijsels, direktor u tvrtki BNP Paribas Fortis Global Markets.