SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
EU tržišta: Indeksi porasli, bankarski sektor najveći dobitnik
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 17.06.2016. - 15:17:19
LONDON - Na europskim burzama u petak su cijene dionica porasle, nadoknadivši jučerašnje gubitke, jer se ulagači nadaju da će Britanija ipak ostati u Europskoj uniji.
FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica bio je oko 11,30 sati u plusu više od 1 posto, nakon što je jučer pao 0,7 posto.

Londonski FTSE indeks bio je oko 11,30 sati u plusu 1,50 posto, na 6.044 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 1,45 posto, na 9.688 bodova, a pariški CAC 1,50 posto, na 4.215 bodova.

Uspon cijena dionica zahvaljuje se nadi ulagača da će doći do preokreta u raspoloženju Britanaca i da će 23. lipnja na referendumu ipak glasati za ostanak u Europskoj uniji.

Posljednjih dana cijene su dionica padale jer ankete uoči referenduma o ′Brexitu′ pokazuju da vode zagovornici izlaska iz EU, a takav rasplet događaja doveo bi do poremećaja na financijskim tržištima i naštetio ionako krhkom oporavku gospodarstva.

Međutim, procjenjuje se da bi jučerašnje ubojstvo zastupnice u parlamentu Jo Cox, zagovornice ostanka Britanije u EU moglo preokrenuti raspoloženje Britanaca.

"Svi su šokirani ovim strašnim događajem u Engleskoj. Hoće li to utjecati na referendum idućega tjedna? Teško je to znati, no na tržištu je čini se došlo do preokreta", kaže John Hardy, direktor u Saxo banci.

Među najvećim je dobitnicima bankarski sektor, u kojemu su cijene dionica, nakon jučerašnjeg pada na najniže razine u četiri godine, jutros skočile više od 3 posto.

Podršku tržištima pruža i prvi rast cijena nafte nakon sedam dana, tijekom kojih su cijene barela pale oko 10 posto, zaronivši na najniže razine u mjesec dana.