SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
EU tržišta: LVMH predvodi rast luksuznog sektora
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 10.10.2017. - 14:29:30
LONDON - Burzovni indeksi na najznačajnijim europskim tržištima u utorak su blago skliznuli, no veće gubitke priječili su dobitnici prije svega u sektoru luksuznih proizvoda, koji su potaknuli jačanje dionica u širem sektoru potrošačkih roba.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica jutros je skliznuo blagih 0,1 posto, ali se drži i dalje nedaleko najviših razina u tri mjeseca.

Frankfurtski DAX oko podneva je bio u minusu 0,16 posto, na 12.956 bodova, a blago je oslabio i pariški CAC, skliznuvši za 0,1 posto, na 5.360 bodova. Londonski je Ftse bio, pak, u mršavom plusu od 0,1 posto, na 7.515 bodova.

Španjolski IBEX bio je ipak na nešto većem gubitku, od 0,5 posto, zbog opreza ulagača koji čekaju da se po zatvaranju trgovanja oglasi katalonski separatistički predsjednik Carles Puigdemont.

Analitičari u banci UBS očekuju "ograničeno" slabljenje dionica na španjolskim tržištima, dodajući da je IBEX-ov snažan pad u prošlome tjednu ponajprije rezultat toga što su njegove sastavnice velikim dijelom pripadnici financijskog, telekom i energetsko-distribucijskog sektora, koji su posebno osjetljivi na unutarnja pitanja.

"Oštar pad indeksa prošloga tjedna na španjolskom tržištu, po našem mišljenju, nije bio opravdan, jer je zanemarena činjenica da je 70 posto od ukupnih prihoda svih sastavnica burzovnog indeksa MSCI ostvareno izvan Španjolske", dodaju analitičari UBS-a u bilješci klijentima.

Najveći pojedinačni dobitnik bila je dionica LVMH Grupe, koja je započela novu sezonu objave kvartalnih izvješća. Dionice najveće svjetske grupe u segmentu luksuznih proizvoda ojačale su 1,8 posto, nakon što je izvijestila o kvartalnim rezultatima poslovanja koji su nadmašili ranije procjene.

To je potaknulo rast cijena dionica i ostalih vodećih luksuznih brendova, poput Christiana Diora, vlasnika Guccija Keringa te Monclera, u rasponu od 1,6 do 1,8 posto.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.