SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
EU tržišta: Oštar pad indeksa zbog straha oko Brexita
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 16.06.2016. - 14:12:53
LONDON - Na europskim burzama u četvrtak su cijene dionica oštro pale, skliznuvši na najniže razine u gotovo četiri mjeseca, jer su ulagači sve zabrinutiji kako se bliži referendum o izlasku Britanije iz Europske unije.
FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica bio je oko 11,00 sati u minusu 1,3 posto, izgubivši sve jučerašnje dobitke, pa je ponovno zaronio na najnižu razinu od kraja veljače.

Londonski FTSE indeks bio je oko 11,00 sati u minusu 0,60 posto, na 5.931 bodu, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,80 posto, na 9.530 bodova, a pariški CAC 0,75 posto, na 4.136 bodova.

Nakon pet dana pada, jučer je FTSEurofirst 300 indeks porastao 0,9 posto, no već je jutros izgubio sve te dobitke, što je ponajviše posljedica strahovanja ulagača da bi izlazak Britanije iz EU-a mogao naštetiti ionako slabom rastu globalnog gospodarstva.

Tjedan dana prije referenduma o ′Brexitu′ zagovornici izlaska vode u anketama.

"′Brexit′ je izgledniji nego što se prvotno procjenjivalo, pa su ulagači uplašeni. Do referenduma očekujemo vrlo nestabilno trgovanje", kaže Lex Van Dam, portfelj menadžer u fondu Hampstead Capital.

Švicarska središnja banka poručila je jutros kako mogući izlazak Britanije iz EU-a predstavlja veliki rizik po globalno gospodarstvo, a nešto slično poručio je jučer i američki Fed, koji je odlučio ostaviti kamatne stope nepromijenjene, što se i očekivalo.

No, nakon dvodnevne sjednice čelnici američke središnje banke smanjili su procjene rasta najvećeg svjetskog gospodarstva i signalizirali da i dalje u ovoj godini očekuju povećanje kamata u dva navrata.

Doduše, tempo stezanja monetarne politike mogao bi se usporiti, no predsjednica Feda Janet Yellen nije odbacila mogućnost povećanja kamata već u srpnju.

Zbog toga su jučer na Wall Streetu cijene dionica pale peti dan zaredom, što nije zabilježeno još od veljače.

Nervoza na tržištima posljedica je i višednevnog pada cijena nafte. Cijena barela na londonskom tržištu neprestano pada od 8. lipnja i u tom je razdoblju skliznula 8 posto.

Među najvećim su gubitnicama jutros, s padom cijena za više od 2 posto, dionice švicarskih banaka UBS i Credit Suisse jer je švicarska središnja banka poručila da će tim dvjema bankama vjerojatno trebati dodatni kapital kako bi ispunile nove regulatorne kapitalne zahtjeve.