SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
EU tržišta: Rudarski i naftni sektor stabilizirali indekse
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 06.06.2016. - 13:04:31
LONDON - Na europskim burzama vodeći su se indeksi u ponedjeljak stabilizirali ponajviše zahvaljujući rastu cijena dionica u rudarskom i naftnom sektoru, no mnogi su ulagači ipak oprezni pred skorašnji referendum strahujući da bi Britanci mogli glasati za izlazak iz Europske unije.
FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica oko podneva je bio na više-manje nepromijenjenim razinama u odnosu na zatvaranje u petak, kada je bio na dnevnom gubitku od oko jedan posto.

Londonski Ftse indeks bio je najveći dobitnik oko podneva, ojačavši 0,8 posto, na 6.258 bodova. Frankfurtski DAX bio je u plusu od 0,23 posto, na 10.126 bodova, dok je pariški CAC bio više-manje nepromijenjen u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosio 4.422 boda.

U petak su slabe vijesti s američkog tržišta rada, o svega 38 tisuća novih radnih mjesta u svibnju, pogodile tečaj dolara, no to je zauzvrat poduprlo cijene dionica u sektoru sirovina, s obzirom da slabiji dolar pojeftinjuje robe čija je cijena iskazana u u toj valuti pa su imateljima drugih valuta te robe pristupačnije.

Cijene dionice rudarskih kompanija kao što su Anglo American, Rio Tinto i BHP Billiton poskupile su za više od pet posto, jer su cijene bakra porasle na najviše razine u približno četiri tjedana.

"U rudarskom sektoru cijene dionica rastu zahvaljujući slabijem dolaru", kratko je protumačio Richard Perry, analitičar u tvrtki Hantec Markets.

Na dobitku su u takvom ozračju bile i dionice naftnih kompanija poput BP-a i Totala.

S druge strane, dionice u sektoru zrakoplovnih kompanija kao što Air France KLM, Lufthansa i International Consolidated Airlines Group redom su se našle pod pritiskom nakon što su im analitičari u banci Barclays smanjili ciljane cijene dionica.

"Premda njihove marže i dalje rastu zahvaljujući uštedama u stavci goriva, mnoge zrakoplovne kompanije diljem svijeta priznaju da je potražnja slabija od očekivane", napisali su u bilješci analitičari Barclaysa.

Ulagače na nešto opreznije trgovanje navodi ipak predstojeći britanski referendum zakazan za 23. lipnja jer strahuju da bi Britanci mogli glasati za izlazak iz EU-a.