SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
EU tržišta: Rudarski i telekom sektori na meti optimista
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 14.10.2016. - 11:41:54
LONDON - Europski burzovni indeksi u petak su ojačali, predvođeni dionicama u rudarskom i sektoru telekomunikacija, i zahvaljujući tome donekle nadoknadili gubitke ostvarene u trgovanju dan ranije.

Paneuropski STOXX indeks 600 vodećih europskih dionica pritom je ojačao za 0,8 posto, nakon što je u sličnom postotku oslabio u jučerašnjem trgovanju.

Londonski Ftse indeks u 11,30 sati dosegnuo je 7.027 bodova, ojačavši za 0,71 posto, frankfurtski DAX bio je plusu gotovo 1,2 posto, na 10.536 bodova, a pariški CAC poskočio 1,35 posto, popevši se na 4.464 boda.

Paneuropski STOXX 600 indeks ipak je i dalje na gubitku, i to oko osam posto od početka godine, no menadžer Clairinvest fonda Ion-Marc Valahu zagovara kupnju dionica u očekivanju njihova daljnjeg rasta. Među razlozima kojim podupire takva očekivanja izdvaja očekivanja da će njemački bankovni div Deutsche Bank postići nagodbu s američkih vlastima.

Dionice Deutsche Banka ojačale su 2,3 posto, a među razlozima svoga optimizma u pogledu europskih dionica Valahu još izdvaja i očekivanje da će Italija riješiti probleme s tamošnjim posrnulim bankama.

"Trebali biste kupovati europske dionice očekujući njihovo daljnje jačanje. Očekujem pozitivan ishod u pogledu Deutsche Banka i talijanskih banaka", istaknuo je.

Najveći dobitnici zabilježeni su u rudarskom sektoru zbog serije dobrih gospodarskih pokazatelja iz Kine, najvećeg svjetskog potrošača metala i drugog po veličini gospodarstva u svijetu. Podaci o tamošnjoj inflaciji u rujnu pokazali su neočekivani, prvi rast proizvođačkih cijena u posljednjih gotovo pet godina. Uz to, inflacija mjerena potrošačkim cijenama ubrzala je na 1,9 posto na godišnjoj razini, također iznenadivši očekivanja tržišta.

Ojačale su i dionice telekom sektora, pa je odgovarajući indeks europskih telekom dionica porastao za 0,9 posto. Najviše su pritom poskupile dionice francuske telekom grupe SFR, za 5,1 posto, nakon što je daljnjih pet posto udjela u toj kompaniji kupio njegov rival Altice.

Među izrazitijim pojedinačnim dobitnicima bila je i dionica britanskog hedge fonda Man Groupa, sa skokom cijene za više od 10 posto, nakon što su izvijestili o rastu imovine pod njihovim upravljanjem te najavili otkup dionica i akviziciju tvrtke za investicijsko upravljanje Aalto.