SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PAD
 
EU tržišta: Rudarski sektor pritisnuo indekse
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 01.06.2016. - 13:17:59
LONDON - Na europskim burzama u srijedu su cijene dionica pale, drugi dan zaredom, a pod najvećim je pritiskom rudarski sektor zbog pada cijena sirovina.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica bio je oko 11,30 sati u minusu 0,4 posto, nakon što je jučer izgubio 0,8 posto.

Londonski FTSE indeks bio je oko 11,30 sati u minusu 0,55 posto, na 6.194 boda, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,50 posto, na 10.210 bodova, a pariški CAC 0,60 posto, na 4.478 bodova.

Najviše je jutros, 2,3 posto, potonuo STOXX indeks rudarskog sektora, što je posljedica pada cijena sirovina, nakon novih naznaka usporavanja rasta kineskog gospodarstva, najvećeg svjetskog potrošača sirovina.

PMI indeks aktivnosti u proizvodnom sektoru, koji sastavljaju tvrtke Markit i Caixin, oslabio je u svibnju već 15. mjesec zaredom. PMI indeks kineskih vlasti malo je optimističniji, pa pokazuje stagnaciju tog indeksa na razini od 50,1 boda.

"Kineski pokazatelji su miješani jer službeni indeks ukazuje na marginalni rast, a podaci privatnih tvrtki na usporavanje", kaže Ana Thaker, analitičarka u tvrtki PhilipCapital UK.

U naftnom su sektoru, pak, cijene dionica pale 0,6 posto zbog pada cijena ′crnog zlata′. Nakon što su prošloga tjedna dosegnule najviše razine u osam mjeseci, posljednjih su dana cijene nafte pod pritiskom jer je ponuda i dalje veća od potražnje.

Jutros je na američkom tržištu cijena barela pala 0,7 posto, na 48,67 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 0,8 posto, na 49,45 dolara.

Oštro su, 1,6 posto, pale i cijene dionica u turističkom sektoru, nakon što su SAD upozorile na mogućnost terorističkih napada u Europi tijekom ljeta, poručivši da bi ciljevi napada mogli biti veliki događaji, turističke lokacije, restorani, trgovački centri...

Pod najvećim je pritiskom francuski turistički sektor, s obzirom da je Pariz lani već bio meta terorističkog napada i da uskoro počinje europsko nogometno prvenstvo.

"Ionako smo očekivali teško ljeto na tržištima, a upozorenje o povećanim rizicima od napada zasigurno ne pomaže", kaže Chris Beauchamp, analitičar u tvrtki IG.