SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
EU tržišta: U fokusu dionice vezane uz sirovine
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 07.06.2016. - 12:41:32
LONDON - Cijene dionica na europskim burzama u utorak su ojačale, predvođene dionicama rudarskog i naftnog sektora, nakon što predsjednica američke središnje banke Fed Janet Yellen nije iznijela konkretni vremenski okvir u kojem bi kamatne stope u SAD-u mogle biti podignute.
FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica oko 11,30 sati bio je u plusu nešto većem od jedan posto.

Najveći je dobitnik bio frankfurtski DAX indeks, koji je u 11,30 sati iznosio 10.275 bodova, što znači da je ojačao 1,53 posto. Trgovci kažu da su tome pripomogli podaci o njemačkoj industrijskoj proizvodnji koji su u travnju pokazali veći rast nego što su tržišta očekivala.

Pariški CAC ojačao je 1,24 posto, na 4.478 bodova, a londonski FTSE indeks za 0,65 posto, popevši se na 6.313 bodova.

Ponovno je potražnja rasla za dionicama kompanija povezanih sa sirovinama. Burzovni indeks dionica sektora baznih sirovina uvećan je dva posto, jer su se cijene bakra zadržale blizu najviših razina u približno četiri tjedna, a na dobitku od 1,6 posto bio je i indeks energetskog sektora uslijed rasta cijena nafte na svjetskom tržištu.

Od pojedinačnih dobitnika izdvajaju se rudarski divovi BHP Billiton, Rio Tinto i Glencore, s rastom cijena dionica u rasponu od 2,1 do 2,7 posto. Nadalje, na dobitku od 2,5 posto bile su dionice naftnog diva Royal Dutch Shella.

Poruke Fedove predsjednice uslijedile su nakon slabih vijesti s američkog tržišta rada, o svega 38 tisuća novih radnih mjesta u svibnju, zbog čega je ojačala zabrinutost u vezi sposobnosti gospodarstva da apsorbira povećanje kamatnih stopa već u lipnju. Izvješće o zaposlenosti Yellen je ocijenila razočaravajućim, no kazala je da se ne bi previše značaja trebalo pridavati samo jednom izvješću.

"Yellen je istaknula nekoliko pozitivnih kretanja, no također je ukazala i na neka negativna. Konačni rezultat bio je pad očekivanja podizanja kamatnih stopa tijekom ljeta", kazao je Koen De Leus, viši ekonomist u banci KBC.

U fokusu su također i najnovije vijesti iz Britanije gdje su dvije nove ankete objavljene u utorak u tamošnjim novinama pokazale da blagu prednost imaju zagovornici ostanka Britanije u EU-u, nakon što su u ponedjeljak druge pak ankete pokazivale blagu prednosti u korist onih koji su za izlazak iz Unije. Britanci će izaći na referendum 23. lipnja i odlučivati o budućnosti, a ishod će imati dalekosežne posljedice za politiku, gospodarstvo, obranu i diplomaciju. Zbog mješovitih rezultata anketa teško je predvidjeti kakav će bit ishod referenduma.

"Povećanje kamatnih stopa u SAD-u sada više-manje nije u igri, a i za eventualno povećanje u srpnju bi nam trebala čitava serija jako dobrih pokazatelja. Kratkoročno će fokus biti usmjeren britanskom referenduma i nestabilnost će jačati s njegovim približavanjem", dodao je Koen de Leus.