SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PAD INDEKSA
 
EU tržišta: Ulagači oprezni, indeksi u minusu
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 23.05.2016. - 13:33:36
LONDON - Na europskim burzama u ponedjeljak se trguje oprezno, pri čemu su cijene dionica u tehnološkom sektoru porasle, dok su u rudarskom i energetskom pale.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica bio je oko 13,00 sati na gubitku 0,6 posto, nakon što je u petak porastao 1,3 posto.

Londonski FTSE indeks bio je u 13,00 sati u minusu 0,30 posto, na 6.137 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,75 posto, na 9.842 boda, a pariški CAC 1,0 posto, na 4.310 bodova.

Pad indeksa ponajviše je posljedica pada cijena dionica u energetskom i rudarskom sektoru za 0,4, odnosno 0,6 posto, što je, pak, posljedica pada cijena nafte.

Oštro je, više od 3 posto, danas pala i cijena dionice Bayera, nakon što je ta njemačka farmaceutska i kemijska grupa objavila da je ponudila 62 milijarde dolara za preuzimanje američkog proizvođača sjemena Monsanto.

Dionica Fiat Chryslera također je pojeftinila više od 3 posto, nakon napisa u njemačkim medijima da bi prodaja automobila te tvrtke u Njemačkoj mogla biti zabranjena ako se pokaže da se ne poštuju pravila o emisijama.

S druge strane, snažno je, više od 15 posto, skočila cijena dionice Aixtrona, nakon što je kineski fond Fujian Grand Chip Investment Fund podnio ponudu za preuzimanje tog njemačkog proizvođača čipova.