SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Euro blago ojačao prema dolaru
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 17.08.2017. - 19:37:23
LONDON - Euro je u četvrtak blago ojačao prema dolaru na međunarodnim tržištima valuta, poduprt špekulacijama da će Europska središnja banka (ECB) početi postupno ukidati opsežne monetarne poticaje dok u američkom Fedu signaliziraju sve izraženiji oprez.

Euro je prema dolaru blago ojačao u jutarnjoj trgovini i njime se trgovalo po 1,1763 dolara.

Dolarov indeks prema košarici ostalih ključnih valuta blago je oslabio, kliznuvši na 93,50 bodova.
Euro je ove godine ojačao prema dolaru 12 posto i bilježi najbolje rezultate u skupini valuta vodećih gospodarstava svijeta G10, pri čemu su mu proteklih mjeseci podršku pružale špekulacije da će ECB uskoro početi smanjivati opsežan program monetarnih poticaja, usmjeren na poticanje gospodarskog rasta i inflacije u eurozoni.

Iako su zajedničku europsku valutu u srijedu zakočile tvrdnje neimenovanih izvora da čelnik ECB-a Mario Draghi neće iskoristiti nastup na neformalnom godišnjem bankarskom okupljanju u američkom Jackson Holeu za najavu promjene politike, ulagači su i dalje optimistični u pogledu njezinih izgleda.

"Većina ulagača još uvijek ima relativno niske pozicije u eurima i taj se trend nastavlja, pri čemu zajedničku europsku valutu snažno podupiru strukturni faktori poput viška na tekućem računu bilance plaćanja eurozone", tumači James Binny iz Strate Street Global Advisorsa.

Dolar su pak zakočile naznake suzdržanosti u američkoj središnjoj banci kada je u pitanju nastavak ciklusa podizanja ključnih kamatnih stopa. Tako je zapisnik s Fedove srpanjske sjednice pokazao da su pojedini članovi odbora za monetarnu politiku zatražili obustavu tog ciklusa dok inflacija ne ojača.

Dodatno je zelenu novčanicu pritisnula sumnja da američki predsjednik Donald Trump možda neće uspjeti provesti u djelo najavljene mjere ekonomske politike nakon što je raspustio dva specijalizirana savjetodavna vijeća za poslovna pitanja.