SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Euro blago oslabio, no i dalje najveći dobitnik u 2017.
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 21.08.2017. - 13:55:00
LONDON - Na svjetskim valutnim tržištima euro je u ponedjeljak oslabio jer se ulagači pitaju nije li njegov dvoznamenkasti rast u ovoj godini u odnosu na američku valutu pretjeran.

Tečaj eura skliznuo je jutros 0,17 posto, na 1,1740 dolara, nakon što je prošloga tjedna oslabio 0,5 posto.

No, euro je i dalje na dobitku od početka godine više od 11 posto, po čemu je najveći dobitnik među valutama skupine G10 najvećih svjetskih gospodarstava.

"S obzirom da se ovoga tjedna ne očekuju spektakularne najave predsjednika Europske središnje banke (ECB) Marija Draghija, nema nekih razloga za daljnji rast tečaja eura", kaže Viraj Patel, valutni strateg u banci ING.

Krajem ovoga tjedna u Jackson Holeu u SAD-u održava se Fedova godišnja konferencija središnjih bankara koju ulagači i analitičari pozorno prate.
No, prema najavama iz ECB-a, Mario Draghi neće poslati nikakve nove poruke, nakon što je nedavno poručio da bi se monetarni poticaji u eurozoni uskoro mogli početi smanjivati.

U takvim je okolnostima dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, jutros blago ojačao, na 93,56 bodova.
No, ne uspijeva znatnije ojačati jer je i dalje pod pritiskom političkih problema predsjednika SAD-a Donalda Trumpa.
Zbog tih problema, sve je manje vjerojatno da će Trump ispuniti svoja izborna obećanja o gospodarskim poticajima u vidu poreznog rasterećenja i povećanja državne potrošnje na infrastrukturu.

A ako izostanu poticaji bržem rastu gospodarstva i potrošnje, malo je vjerojatno da će porasti inflacija.

To, pak, znači da američka središnja banka nema razloga da bi žurila s povećanjem ključnih kamatnih stopa, pa nema razloga ni za značajnije jačanje dolara.
U odnosu na japansku valutu, tečaj dolara stabilno se jutros kreće oko 109,20 jena, nedaleko najniže razine u četiri mjeseca od 108,60 jena, na koju je skliznuo u petak.