SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Euro i dalje na najvišim razinama u dva mjeseca prema dolaru
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 27.11.2017. - 13:00:51
LONDON - Tečaj eura na međunarodnim tržištima u ponedjeljak se zadržao nedaleko najviših razina u dva mjeseca prema dolaru, dok je dio ulagača na oprezu nakon vala prodaja dionica na kineskom tržištu.

Eurom se jutros trgovalo po 1,1944 dolara, što znači da se kreće nedaleko novih najviših razina u dva mjeseca, od 1,1946 dolara, koje je nakratko zabilježio u ranijem trgovanju za vrijeme rada azijskih tržišta.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, jutros je, pak, skliznuo na 92,651 bod, i drži se nedaleko najnižih razina u dva mjeseca od 92,675 bodova, koje je u jednom trenutku zabilježio u petak.

Pritom je tečaj dolara prema jenu ostao gotovo nepromijenjen u usporedbi sa zatvaranjem u petak, na 111,53 jena.

U fokusu ulagača jutros je bio val prodaje tzv. blue chip dionica na kineskom tržištu, koji je dio ulagača potaknuo na dobitonosne prodaje.

"Pad cijena dionica na kineskom tržištu podsjetnik je na val prodaje kojem smo svjedočili u ljeto 2015. godine i to je razlog većeg opreza dijela ulagača pred završetak godine kada obično nastupa razdoblje slabašne trgovine", kazao je Viraj Patel, valutni analitičar u banci ING.

Euro je u prošlotjednom trgovanju ostvario najveći uspon u protekla više od dva mjeseca, jer su se pojedini hedge fondovi odlučili na kupnje zajedničke europske valutu u inače skromnom trgovanju zbog prošlotjednih praznika u Japanu i Sjedinjenim Državama.

Od solidnih pokazatelja izdvaja se najnovije izvješće njemačkog ekonomskog institut Ifo, koje je pokazalo da je ozračje među njemačim poslovnim čelnicima u studenome zabilježilo rekordne razine, a što je novi znak snažnog rasta u najvećem gospodarstvu eurozone.

Euru vjetar u leđa pruža i vijest da su njemački socijaldemokrati spremni pregovarati s konzervativcima Angele Merkel o novoj velikoj koaliciji kako bi se izbjegli novi parlamentarni izbori.