SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Euro na novim najvišim razinama u dvije i pol godine prema dolaru
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 28.08.2017. - 16:26:40
LONDON - Euro je u ponedjeljak na međunarodnim tržištima dostigao nove najviše razine u 2,5 godine, ojačavši nadomak 1,20 dolara, a nastavlja uspon od kraja prošloga tjedna nakon što se čelnik Europske središnje banke (ECB) suzdržao od poruka kojima bi zauzdao njegovo jačanje.

Eurom se u takvim okolnostima trgovalo po 1,1926 dolara, što znači da je u plusu blagih 0,1 posto u usporedbi sa zatvaranjem tržišta u petak. U trgovanju za vrijeme rada azijskih tržišta nakratko je dosegnuo 1,19665 dolara, najviše razine od siječnja 2015. godine.

Aktivnosti na deviznim tržištima prigušene su zbog praznika na tržištu u Londonu, pa se tečajevi većine najvažnijih svjetskih valuta kreću unutar uskog raspona.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest najvažnijih svjetskih valuta, u takvom je ozračju jutros bio na gubitku od 0,3 posto, na oko 92,489 bodova. U ranijem je trgovanju u jednom trenutku skliznuo na niskih 92,372 boda, najniže razine od početka prošlogodišnjeg svibnja.

Na sličnom je postotnom gubitku američka valuta bila i prema japanskoj, skliznuvši na 109,155 jena, ali se zadržala iznad najnižih razina u četiri mjeseca od 108,605 jena, koje je nakratko zabilježila 18. kolovoza.

Tečaj funte ostao je, pak, više-manje nepromijenjen u usporedbi s razinama na prethodnom zatvaranju, na 1,2895 dolara.

Euro je u petak poskočio jedan posto prema dolaru nakon što predsjednik ECB-a Mario Draghi na konferenciji u američkom gradu Jackson Holeu nije govorio o jačanju eura, već se fokusirao na pitanja poput globalne trgovine.

"Radi se o tome što nije rekao. Ne čini se previše zabrinut zbog aktualnog jačanja eura, što je tržištima razlog da mu još podižu cijenu", kazala je valutna analitičarka u Commerzbanku Esther Reichelt.

Europskoj valuti podrška je stigla i od predsjednice američke središnje banke Fed Janet Yellen koja na prošlotjednoj konferenciji u Jackson Holeu nije spominjala američku monetarnu politiku. Tržišta sada očekuju tek jedno povećanje kamatnih stopa u SAD-u do kraja iduće godine.

"Stajalište tržišta je potvrđeno, što je razlog daljnjeg blagog slabljenja dolara", dodala je analitičarka Reichelt.