SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Euro na putu najvećeg tjednog dobitka u proteklih mjesec dana
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 13.10.2017. - 13:03:31
LONDON - Euro je u petak blago ojačao prema dolaru na međunarodnim tržištima i na putu je najvećeg tjednog dobitka u posljednjih mjesec dana jer je fokus ulagača preusmjeren s političkih napetosti na bolje izglede za gospodarstvo eurozone.

Euro je u takvom ozračju jutros ojačao 0,1 posto, na 1,1839 dolara. Od početka tjedna cijenama mu je prema dolaru porasla za oko jedan posto, što znači da je na putu najvećeg dobitka od tjedna koji je završio 9. rujna.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, jutros je pak skliznuo blagih 0,1 posto, na 92,970 bodova, i na putu je gubitka od 0,9 posto u ovome tjednu.

Pritom je dolar prema jenu skliznuo 0,13 posto u usporedbi s prethodnim zatvaranjem tržišta, na 112,11 jena.

Potražnja za europskom zajedničkom valutom jačala je i zahvaljujući snažnim trgovinskim pokazateljima iz Kine, a i zbog slabljenja dolara nakon opreznih ovotjednih komentara iz američke središnje banke Fed.

Fokus tržišta sada se preusmjerava sjednici Europske središnje banke (ECB), koja će se održati u listopadu. Kako doznaje Reuters od pet dobro upućenih izvora, u ECB-u su uglavnom suglasni oko toga da na listopadskoj sjednici najave produljenje važenja programa kupnji obveznica ali u manjim mjesečnim iznosima, a spominje se pritom moguće devetomjesečno produljenje primjene toga programa.

"Ako se nastavi oporavak gospodarstva eurozone i ECB krene u smjeru normalizacije monetarne politike, kroz približno 18 mjeseci može se očekivati da će se tečaj eura kretati iznad 1,30 dolara", kazao je Kit Juckes, valutni analitičar u Societe Generaleu.

Dolar je, pak, na putu najvećeg tjednog gubitka u proteklih više od mjesec dana, nakon što su pritisci na njegovo slabljenje u ovome tjednu jačali sa slabljenjem prinosa na referentne 10-godišnje američke državne obveznice.

Prošlog petka dolarov je indeks zabilježio najvišu razinu u 10 tjedana, od 94,267 bodova, jer su zbog snažnih podataka o plaćama u SAD-u ojačala očekivanja da će Fed u prosincu podići ponovno kamatne stope.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.