SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Euro na putu najvećeg tjednog gubitka prema dolaru od 2016.
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 15.06.2018. - 15:30:30
LONDON - Tečaj eura u petak se donekle stabilizirao na međunarodnim tržištima, no ostaje na putu najvećeg tjednog gubitka u 19 mjeseci nakon što je Europska središnja banka (ECB) neočekivano odlučila rekordno niske kamatne stope zadržati barem do kraja ljeta 2019. godine.

Eurom se jutros trgovalo po 1,1573 dolara, što znači da je u plusu blagih 0,1 posto u odnosu na prethodno zatvaranje. No, cijena eura na tjednoj je razini pala za oko 1,72 posto, najviše od studenog 2016. godine, a nakon poruka iz ECB-a u jednom je trenutku čak skliznula gotovo 1,9 posto.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, jutros je u takvom ozračju porastao na 95,131 bod, najvišu razinu od 7. studenoga 2016. godine, nakon što je u četvrtak poskočio za više od jedan posto.

Američkom valutom istodobno se trgovalo po 110,47 jena, nešto nižoj cijeni u usporedbi s prethodnim zatvaranjem. No, dolar je na tjednom dobitku prema jenu od oko jedan posto, nakon što je u ovotjednom trgovanju pod utjecajem poruka iz američke središnje banke Fed nakratko dosegnuo najviše razine u tri tjedna, od 110,85 jena.

ECB će prema izjavama čelnika Marija Draghija izdašni program kupnji obveznica, uveden radi podrške gospodarstvu eurozone, okončati krajem ove godine, no rekordno niske ključne kamatne stope kani zadržati barem do kraja ljeta iduće godine.

Analitičari predviđaju da će euro dodatno trpjeti u skorijoj budućnosti zbog, kako navode, usporavanja rasta u eurozoni, političke nestabilnosti u Italiji i napetosti na globalnom trgovinskom planu.

"Europi trebaju snažniji pokazatelji da bi se promijenile rasprave o visini kamata i mirnija politička situacija da bi se uspostavilo povjerenje da normalizacija monetarne politike vodi prema snažnijoj valuti", kazao je analitičar u banci Societe Generale Kit Juckes.

Ostali analitičari kažu pak da bi tržišta mogla sada biti sklonija rizičnijim investicijama jer je situacija jasnija po pitanju kamatnih stopa budući da je sjednica ECB-a sada iza nas.

"ECB je objavio konačne smjernice o kvantitativnom ublažavanju i postavio kasniji rok za najranije moguće povećanje kamatnih stopa. Sve to pomoglo je barem djelomice umanjiti neizvjesnost na tržištima i podupire sklonost riziku za drugu polovinu lipnja", kazao je analitičar u banci Societe Generale Guy Stear.

Takva ECB-ova politika u oštroj je suprotnosti s postojanim zaoštravanjem monetarne politike u Sjedinjenim Državama. Američki Fed u srijedu je podigao drugi put ove godine ključne kamatne stope i signalizirao još dva povećanja do kraja ove godine i dodatna tri u idućoj godini.