SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Euro na putu trećeg uzastopnog tjednog dobitka prema dolaru
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 24.11.2017. - 15:46:53
LONDON - Zahvaljujući rastu optimizma u vezi gospodarstva eurozone, euro je u petak na međunarodnim tržištima dosegnuo najviše razine u šest tjedana prema dolaru i na putu je trećeg tjednog uzastopnog dobitka.

Eurom se jutros trgovalo po 1,1865 dolara, što je njegova najviša razina od 13. listopada. Od početka tjedna na dobitku je 0,7 posto i time na putu trećeg tjednog dobitka zaredom, što je najdulji neprekinuti uspon tečaja eura prema dolaru od srpnja.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, skliznuo je, pak, na najniže razine u pet tjedana, uslijed slabašnog ovotjednog trgovanja zbog jučerašnjih praznika u Japanu i SAD-u.

Američka je valuta prema japanskoj ojačala blagih 0,1 posto, na 111,34 jena.

Euro je tjedan započeo pod većim pritiskom, pogođen političkom neizvjesnošću nakon vijesti o propalim pregovorima u Njemačkoj o sastavljanju koalicijske vlade. No, relativno se brzo stabilizirao jer su ulagači pažnju posvetili snažnim izgledima za rast u Europi.

Zapisnik s posljednje sjednice Europske središnje banke (ECB), objavljen u četvrtak, pokazao je da su dužnosnici uglavnom bili suglasni oko produljenja programa kvantitativnog popuštanja, iako uz manje mjesečne kupnje obveznica. Odluka da se ne odredi planirani dovršetak toga programa ipak je, čini se, izazvala žešću raspravu među njima, moglo se također iščitati iz zapisnika.

"Euro bi se vjerojatno kretao na još snažnijim razinama da se ECB nedavno nije obvezao zadržati program kupnji obveznica do kraja rujna. Iako postoji određeni rizik da bi razvoj situacije na političkom planu mogao eventualno pokrenuti val prodaja eura u idućim tjednima ili mjesecima, svako bi njegovo slabljenje trebalo biti privremeno i ograničeno", kazao je Lee Hardman, valutni analitičar u MUFG-u.