SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Euro nadomak najviših razina u tri tjedna
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 05.07.2018. - 16:06:04
LONDON - Tečaj eura u četvrtak je na međunarodnim tržištima ojačao prema dolaru nadomak najviših razina u tri tjedna nakon dobrih pokazatelja iz njemačke industrije, no dobitci su ograničeni jer ulagači čekaju zapisnik sa sjednice američke središnje banke Fed.

Euro je jutros u jednom trenutku ojačao 0,5 posto prema dolaru, na 1,1711 dolara, te mu se cijena približila najvišim razinama u tri tjedna, od 1,1722 dolara.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, jutros je, pak, skliznuo za 0,34 posto, na 94,34 boda, najnižu razinu u posljednjih tjedan dana.

Podršku euru pružio je podatak njemačkog statističkog ureda Destatisa koji je pokazao rast industrijskih narudžbi u svibnju na mjesečnoj razini za 2,6 posto, nakon revidiranog pada od 1,6 posto u travnju. Na godišnjoj su razini nove narudžbe porasle za 4,4 posto, daleko snažnije u usporedbi s revidiranim 0,8-postotnim rastom u travnju.

Dodatnu podršku zajedničkoj europskoj valuti pružila su medijska izvješća prema kojima bi se Europska središnja banka (ECB) mogla pripremati za povećanje kamatnih stopa u rujnu ili listopadu iduće godine. Takvim je valutnim kretanjima također pridonio mršav promet na tržištima jer američka tržišta nisu radila zbog državnog praznika.

No, trguje se i dalje oprezno zbog približavanja krajnjeg roka, 6. srpnja, kada bi Washington trebao prema ranijim najavama uvesti carine na uvoz iz Kine.

U fokusu ulagača tijekom dana bit će zapisnik sa zadnje sjednice Feda u kojem ulagači žele vidjeti hoće li potvrditi da ostaju pri planiranom povećanju kamatnih stopa u još dva navrata do kraja godine. U petak će zbog daljnjih smjernica pratiti ključno izvješće o zaposlenosti, uključujući i podatke o plaćama.

"Euro je blagu podršku dobio od njemačkih gospodarskih pokazatelja, no zabrinutosti u vezi trgovine ostat će glavne teme na tržištu, premda je danas ključni događaj objava Fedova zapisnika", ocijenio je Kenneth Broux, valutni analitičar u Societe Generalu.