SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Euro ojačao treći dan zaredom
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 01.12.2017. - 16:46:35
LONDON - Euro je u petak na međunarodnim tržištima ojačao treći dan zaredom prema dolaru jer su se ulagači okrenuli kupnjama zajedničke europske valute ohrabreni dobrim izgledima za rast gospodarstva eurozone.

Euro je u takvom ozračju jutros prema dolaru ojačao 0,2 posto, na 1,1926 dolara, i na putu je dobitaka treći dan zaredom, no zadržao se ispod najviših razina u dva mjeseca, od 1,19610 dolara, koje je u jednom trenutku dosegnuo u trgovanju početkom tjedna.

Američka se valuta prema japanskoj zadržala, pak, nedaleko razina zabilježenih na zatvaranju trgovanja u četvrtak, te se njome trgovalo po 112,550 jena.

Britanska funta jutros je za nijansu ojačala prema dolaru, na 1,3534 dolara, nakon što je u prekonoćnom trgovanju ojačala 0,9 posto, na nove najviše razine u dva mjeseca od 1,3549 dolara. Funta je na putu da zaključi tjedan na najvećem dobitku prema dolaru od sredine listopada.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, jutros je u takvom ozračju skliznuo 0,2 posto, na 92,84 boda. Ovaj bi tjedan, u kojem je uspio odskočiti s najniže razine u dva mjeseca od 92,496 bodova, tako mogao završiti u blagom plusu.

Ulaganja u europsku imovinu ovih su dana pojačana temeljem vijesti iz gospodarstva eurozone koje upućuju na zaključak da su izgledi za rast 19-članog gospodarstva poboljšani.

Dolaru su, s druge strane, u tjednu na izmaku podršku uglavnom pružale vijesti vezane uz napredak po pitanju donošenja porezne reforme u Sjedinjenim Državama, no pritisci na njegovo slabljenje u četvrtak su se vratili nakon što je odgođeno glasovanje o poreznoj reformi u Senatu.

"Premda su u ovome tjednu dolaru podršku pružale neke dobre vijesti o napretku na planu porezne reforme u SAD-u, čini se da euru podršku daje snažan priljev investicija", kazao je Richard Falkenhall, viši valutni analitičar u banci SEB.