SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Euro ojačao uslijed slabljenja dolara u neizvjesnom okruženju
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 19.04.2018. - 16:41:47
LONDON - Tečaj eura u četvrtak je na međunarodnim tržištima nakratko dosegnuo 1,24 dolara, jer su ulagači prodavali američku valutu zbog neizvjesnosti na ekonomskom i političkom planu, zanemarivši rast prinosa na dugoročne američke obveznice.

Tečaj eura potom se stabilizirao na 1,2387 dolara, u plusu tek blagih 0,1 posto u usporedbi s prethodnim zatvaranjem. Američka je valuta prema japanskoj ojačala pak 0,15 posto, na 107,39 jena.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, u takvom je ozračju skliznuo jutros blagih 0,1 posto, na 89,576 bodova.

Švicarski franak također se ponovno našao pod pritiskom slabljenja pa mu se tečaj približio razini od 1,20 franaka za euro, koje je posljednji put zabilježio u siječnju 2015. godine, prije odluke švicarske središnje banke da odustaje od obrane minimalnog tečaja od 1,2 franka za euro a nakon koje je franak bio snažno poskočio.

Dolar je u azijskom trgovanju u početku nakratko i ograničeno jačao u usporedbi s razmjerima jačanja prinosa na 10-godišnje američke obveznice koji su zabilježili najveći dnevni postotni dobitak od početka ožujka.

Neizvjesnosti povezane s potezima američkog predsjednika Donalda Trumpa u trgovinskoj i ekonomskoj politici, kao i geopolitička situacija na Bliskom istoku, u posljednjih su mjesec dana izazivale previranja na financijskim tržištima i pritiskala američku valutu.

Nadalje, oporavak eura s početka godine gubio je pak zamah, pa su tečajevi najvažnijih svjetskih valuta uglavnom zapeli unutar uhodanih raspona dok investitorima ne bude jasniji vremenski okvir u kojem će središnjem banke zaoštravati monetarne politike.

Različita očekivanja u vezi kretanja kamatnih stopa potaknula su povećanje razlike između prinosa na 10-godišnje američke državne obveznice i referentne njemačke obveznice na više od 2,3 postotna boda, pa je ona tako sada najveća od prosinca 2016. godine.

Posljednji put kad je razlika u prinosima bila tolika tečaj eura skliznuo je na najniže razine prema dolaru u 14 godina, no u najnovijem povećanju toga jaza ostao je pak gotovo neokrznut. Premda se ta razlika u protekla tri mjeseca povećala za više od 0,30 postotnih bodova, tečaj eura se zadržao unutar uskog raspona između 1,2556 i 1,2154 dolara.

"Istina je da euro postupno jača, no to je uglavnom zbog dolara", kazala je valutna analitičarka Thu Lan Nguyen koja najnovije slabljenje dolara pripisuje prije svega političkim neizvjesnostima u Sjedinjenim Državama, a ne razlikama u kamatnim stopama.