SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Euro oslabio prema dolaru, investitore brine politički rizik u Europi
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 03.04.2017. - 16:12:52
LONDON - Euro je u ponedjeljak oslabio prema dolaru na međunarodnim tržištima valuta budući da je zabrinutost zbog političkih rizika u Europi potisnula u drugi plan dobre ekonomske pokazatelje.

Euro je nakon podneva kliznuo na najnižu razinu prema dolaru u tri tjedna, od 1,0650 dolara.

Tokom prijepodneva zajednička europska valuta crpila je podršku iz izvješća londonske tvrtke Markit, koje je pokazalo da je proizvodni sektor eurozone u ožujku jedva držao korak sa snažnom potražnjom, signalizirajući izgledni daljnji rast cijena u zoni primjene zajedničke valute.

Nakon podneva trgovci su se ponovo fokusirali na političke rizike u Europi, posebno na predsjedničke izbore u Francuskoj, nastojeći procijeniti šanse kandidatkinje radikalne desnice i kritičarke Europske unije Marine Le Pen.

Ankete pokazuju da bi Le Pen mogla dobiti najviše glasova u prvom krugu izbora krajem travnja ali da bi u drugom krugu trebala biti poražena.

"Ulagači su još uvijek svjesni da su rizici vezani za francuske izbore i dalje veliki pa trenutno ne postoji stvarna prilika da se špekulira s jačanjem eura", tumači Valentin Marinov iz londonskog ureda Credit Agricolea.

U takvom je okruženju dolarov indeks, koji mjeri njegovu vrijednost prema košarici ostalih ključnih svjetskih valuta, porastao 0,1 posto, na 100,64 boda.

Tržišta će ovog tjedna pozorno pratiti pokazatelje iz SAD-a, posebno podatak o zapošljavanju, kako bi procijenila hoće li američka središnja banka u lipnju po drugi puta u ovoj godini podići ključne kamatne stope. Ove ih godine namjeravaju podizati tri puta.

Niz mješovitih podataka objavljenih krajem prošlog tjedna potvrdio je stajalište Feda da američko gospodarstvo raste stabilnim ali ne i snažnim tempom. Na tržištima se trenutno procjenjuje da su šanse za podizanje kamatnih stopa u lipnju nešto više od 50 posto.