SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Euro oslabio prema dolaru nakon podatka o njemačkoj industriji
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 23.09.2019. - 16:05:31
LONDON - Tečaj eura u ponedjeljak je oslabio prema dolaru na međunarodnim tržištima zbog zabrinutosti investitora za zdravlje najvećeg europskog gospodarstva nakon slabijih od očekivanja preliminarnih podataka o aktivnostima u njemačkoj industriji u rujnu.

Zajednička europska valuta u takvom je ozračju jutros prema dolaru oslabila 0,4 posto, na 1,0972 dolara, što je njezina najniža cijena od 12. rujna. Prije objave tih podataka njome se trgovalo po približno 1,10 dolara.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, jutros je pak bio u plusu od 0,3 posto, na 98,776 bodova.
U fokusu je bilo najnovije istraživanje londonske istraživačke tvrtke Markit, koja je objavila preliminarne indekse menadžera nabave (PMI) za eurozonu, a koji su pokazali da su aktivnosti u 19-članom gospodarstvu posustale krajem trećeg kvartala na korak do stagnacije. Preliminarni ukupni indeks PMI, koji obuhvaća proizvodni i uslužni sektor, u rujnu je skliznuo na 50,4 boda, najniže razine u 75 mjeseci, s 51,9 bodova u kolovozu.
Vrijednosti indeksa iznad 50 bodova pokazuju rast aktivnosti, a one ispod 50 bodova pad aktivnosti.

U posebnom fokusu bio je podatak za Njemačku, čiji preliminarni ukupni PMI za rujan pokazuje pad aktivnosti privatnog sektora po prvi put u proteklih šest i pol godina. Ukupni PMI, koji objedinjuje tamošnji proizvodni i uslužni sektor, skliznuo je tako na 49,1 bod, s 51,7 bodova u kolovozu, jer se kriza u proizvodnom sektoru dodatno produbila dok je rast u uslužnom sektoru posustao.

Na drugim tržištima valuta trgovalo se uglavnom mirno, a na azijskim je tržištima obujam trgovanja bio prigušen zbog praznika u Japanu.
Jen je u takvim okolnostima oslabio 0,2 posto, na 107,75 jena za dolar. Kineski juan na inozemnim je tržištima bio u plusu blagih 0,1 posto, na 7,112 juana za dolar.
Australski dolar ojačao je blagih 0,1 posto prema američkom, te 0,4 posto prema japanskom jenu. Funta je pak jutros blago oslabila prema dolaru, na 1,2459 dolara.
Unatoč povoljnijem ozračju na valutnim tržištima, investitori ostaju nervozni u pogledu geopolitičkih prognozi pa su se u takvim okolnostima i dionice jutros našle pod pritiskom.

"Smatramo da nas još uvijek okružuje prilična nervoza", rekao je Shane Oliver, glavni ekonomisti u AMP Capitalu, ističući među značajnim pokretačima takvog raspoloženja napetosti na Bliskom istoku i američko-kineski trgovinski spor.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.