SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Euro oslabio prema dolaru, očekuje se oprezan nastup Draghija u Jackson Holeu
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 22.08.2017. - 16:48:00
Zadnja izmjena: 22.08.2017. - 17:06:36
LONDON - Euro je u utorak oslabio prema dolaru na međunarodnim tržištima valuta pod utjecajem očekivanja da će čelnik Europske središnje banke (ECB) biti suzdržan u pogledu poruka o monetarnoj politici eurozone na neformalnom okupljanju u američkom Jackson Holeu.

Euro je prema dolaru oslabio 0,2 posto u jutarnjoj trgovini u Europi, kliznuvši na 1,1790 dolara.

Jučer je zajednička europska valuta ojačala 0,5 posto prema dolaru, najsnažnije u ovom mjesecu, budući da je trgovce razočarao oprez dužnosnika ECB-a, koji se mogao iščitati iz zapisnika s bančine srpanjske sjednice.

Stoga se pozornost tržišta okreće govoru predsjednika ECB-a Marija Draghija na neformalnom međunarodnom okupljanju financijskih dužnosnika i bankara u američkom Jackson Holeu.

Dva upućena izvora kazala su za Reuters da Draghi u petak neće poslati novu poruku vezano za monetarnu politiku ECB-a, čime su prigušena očekivanja da će banka uskoro krenuti s izradom krokija postupnog ukidanja monetarnih poticaja.

"Euro je blago oslabio nakon što je u prethodnom razdoblju kontinuirano bilježio rast i ako Draghi ne izađe za govornicu i ne kaže nešto značajno, očekujemo da će (zajednička europska) valuta ostati pod pritiskom", tumači Piotr Matys iz londonskog ureda Rabobanka.

Analitičari predviđaju da će čelnik ECB-a voditi računa o tome da ne kaže ništa što bi euro poguralo iznad razine od 1,20 dolara budući da je u ECB-u označena kao osjetljiva.

"Teško je očekivati da predsjednik (ECB-a) Draghi nadmaši aktualna očekivanja o ograničavanju programa kvantitativnog ublažavanja, koja su trenutno uključena u cijenu eura, a mogao bi ponoviti zabrinutost bančinog upravnog vijeća zbog mogućeg trgovanja na osnovi povlaštenih informacija vezano za normalizaciju ECB-ove politike", ističe Viraj Patel iz londonskog ureda ING-a.

U odnosu na franak i funtu euro je ojačao, dosegnuvši 1,1368 franaka, te 91,59 penija.