SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Euro oslabio prema dolaru, trgovinske napetosti popustile
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 13.07.2018. - 15:27:17
LONDON - Tečaj eura u petak je na međunarodnim tržištima oslabio prema dolaru jer se očekuje daljnje povećanje jaza u kamatnim stopama između SAD-a i eurozone, dok je dolaru pomoglo i smirivanje trgovinskih napetosti.

Tečaj eura tako je jutros u jednom trenutku skliznuo na 1,1627 dolara, najnižu razinu u posljednjih osam dana. Pritisak na njegovo slabljenje izazvao je zapisnik Europske središnje banke (ECB) objavljen u četvrtak, koji je pokazao da su dužnosnici skloniji labavoj monetarnoj politici i da je dalek put do normalizacije monetarne politike u eurozoni.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, jutros je u takvim okolnostima ojačao prema najvišim razinama u 10 dana.

Ulagači su postali skloniji rizičnijim investicijama jer su donekle popustile napetosti na američko-kineskom trgovinskom planu nakon izjava američkog ministra financija Stevena Mnuchina da bi Washington i Peking mogli pokrenuti nove trgovinske pregovore.

U takvom je ozračju jen, valuta-utočište u nestabilnim vremenima, skliznuo na nove najniže razine u šest mjeseci, pa se dolarom jutros trgovalo po 112,775 jena. Dolar je od početka tjedna prema jenu ojačao oko dva posto, što je njegov najveći tjedni dobitak od sredine prošlogodišnjeg rujna.

Od najnovijih gospodarskih pokazatelja izdvaja se najnoviji podatak o rastu potrošačkih cijena u SAD-u, koji je pokazao veće pritiske na jačanje inflacije, što bi američkoj središnjoj banci Fed moglo omogućiti da ove godine ukupno podigne kamatne stope u čak četiri navrata.
Premda podatak o jačanju inflacije nije velika novost tržištima, on bi mogao ojačati stajalište o produbljivanju jaza u monetarnim politikama između Feda i drugih središnjih banaka u svijetu, smatra valutni analitičar u Rabobanku Piotr Matys.

"Najnoviji podatak o inflaciji potvrđuje da će Fed ostati daleko ispred drugih središnjih banaka. Mišljenja smo da dolar ima potencijala za nastavak svoga uspona", dodao je.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.